Krajem brez optičnega omrežja se obetajo boljši časi

Družba Rune Enia s sedežem v Sežani je zagnala projekt Rural Network, v okviru katerega bodo na območjih, kjer nimajo dostopa do širokopasovnega optičnega omrežja (predvsem na slovenskem podeželju), gradili optični internet s prenosom do 10 gigabajtov na sekundo.

Interes za priključke so zbirale posamezne občine, pri čemer je v nekaterih naseljih interes izrazilo tudi več kot 90 odstotkov krajanov. Na šestih od 42 področij, na katera so razdelili Slovenijo, bodo začeli delati že jeseni: najprej v Šentilju in okoliških osmih občinah ter v Litiji in okoliških štirih občinah. Do konca leta načrtujejo izgradnjo optičnega omrežja na štirih podobnih območjih na Dolenjskem in Primorskem.

Kot pravijo v podjetju, so kraje, kjer bodo začeli delati najprej, izbrali glede na izražen interes. Kjer si to bolj želijo, pridejo prej na vrsto, pravijo.

Cena, ki jo bodo morali plačati uporabniki ob priklopu, bo zgolj strošek notranje inštalacije, in sicer 150 evrov, kar vključuje montažo optičnega kabla od uvodnice v hišo do mesta optične priključne doze v prostorih uporabnika, montažo, izvedbo meritev in namestitev, priklop modema ter preizkus delovanja povezave.

Tako zgrajeno omrežje bo vsem operaterjem omogočalo dostop in najem storitev omrežja pod enakimi pogoji, končnim uporabnikom pa bo s tem nudilo možnost izbire ponudnika storitev. V podjetju si želijo, da bi s priključki v treh letih dosegli tretjino slovenskih gospodinjstev.

M. P.