Kot kaže, vsaj za zdaj z nezaupnico ne bo nič

Čeprav se je nekaj časa napovedovalo, da bi bila lahko nezaupnica zoper trenutno vlado, ki se spopada z epidemijo, vložena do konca leta, temu očitno ne bo tako. Vse bolj je celo slišati, da je nezaupnica že skorajda dokončno pokopana.

Možni mandatar za sestavo nove vlade Karl Erjavec se je namreč včeraj sestal s poslanci SMC in jih skušal še zadnjič prepričati, naj skočijo na vlak avanture, ki na koncu najverjetneje pelje na predčasne volitve, a ga poslanci SMC očitno niso uslišali.

Kot je po sestanku povedal poslanec SMC Igor Zorčič, Erjavec trenutno nima njihovih osmih poslanskih glasov za mandatarja, Erjavčevo zagotovilo, da bi nova vlada delala do konca mandata, pa po njegovih navedbah ne igra nobene vloge.

Poudaril je potrebo, da bi LMŠ, DeSUS in SAB pokazale sposobnost povezovanja med seboj. “Preprosto se moramo zavedati, da je premajhnih strank preveč, sploh na levem delu političnega prostora. Če želimo kot alternativo tej ali kateri koli drugi vladi postaviti koalicijo nekih strank, bi bilo prav, da te stranke najprej izkažejo sposobnost medsebojnega povezovanja izven tega, da samo hodijo skupaj pred kamere in povedo, da so se povezale,” je dejal.

“Da bomo postavljeni le pred dejstvo, naj damo glasove, potem pa se bomo že dogovorili, … Take igre pa se tudi ne moremo iti,” je še poudaril.

V SMC po Zorčičevih besedah opozarjajo politične akterje, da ni mogoče le enkrat v mandatu malo premešati karte, ker imaš potem še vedno iste karte v roki. Pač pa je treba, kot pravi, dati vsem akterjem novo obliko in vsebino in zdaj je najprimernejši trenutek za to.

A. M.