Kostanjeviška civilna iniciativa se bo izrekla glede predloga protipoplavne zaščite

Kostanjevica na Krki (vir: kraji.eu)

V Kostanjevici na Krki so se v petek sešli občinsko vodstvo, predstavniki Direkcije RS za vode, ki je pripravila predlog ureditve protipoplavne zaščite mesta, in predstavniki civilne pobude, ki temu nasprotujejo.

Po skoraj peturnem pogovoru s podrobno predstavitvijo projekta so se dogovorili, da bo iniciativa do danes sporočila svoje mnenje, je poročala STA.

Dogovorili so se tudi, da bosta občina in civilna pobuda sestavili posebno komisijo, ki bo skušala zgladiti vse nesporazume, je po srečanju povedal župan Ladko Petretič. Kot je poudaril, je bilo v skoraj sedem milijonov evrov vreden projekt protipoplavne zaščite mesta vloženega preveč truda, da bi ga zdaj, ko imajo zanj zagotovljen denar in strokovno izbrano najoptimalnejšo rešitev, opustili.

Član civilne pobude Andrej Božič je potrdil, da bodo pogovore nadaljevali. Opozoril je, da do zdaj teh skoraj ni bilo, temveč le ena predstavitev izbranega predloga. Projektu sicer slepo ne nasprotujejo, temveč želijo o njem izvedeti več podrobnosti in dobiti več informacij.

Predlog protipoplavne zaščite, za katerega je vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko julija zagotovila 6,75 milijona evrov evropskih sredstev, predstavlja kombinacijo nasipov, zidov in prestavljivih montažnih sten okoli kostanjeviškega otoka. Civilna pobuda med drugim meni, da bo okrnila videz kraja in da tudi ne bo zadostna. Avtorji predloga pa pravijo, da ko poplav ne bo, zaščita ne bo vidna.

A. M.