Kostanjevica na Krki: Državni zbor kostanjeviškim svetnikom podaljšal rok za odgovor

Občina Kostanjevica na Krki

Državni zbor, kateremu je vlada zaradi nedelovanja občinskega sveta v Občini Kostanjevica na Krki junija predlagala njegovo predčasno razpustitev, je pred tednom ugodil prošnji svetnikov za podaljšanje roka za odgovor k vladnem predlogu za odpravo nezakonitosti v občini. Župan Ladko Petretič je to označil za novo oviro pri delovanju občine.

Svetniki, ki mu nasprotujejo z blokiranjem dela občinskega sveta in so imeli po njegovem mnenju dovolj časa za odgovor, pa so tako dosegli, da bo do njihove razpustitve in svetniških volitev prišlo vsaj mesec kasneje, je še dejal.

Kot je poročal spletni medij, so svetniki za pripravo odgovora od kostanjeviške občine junija zahtevali naročilo za pravno pomoč, vendar je župan z obrazložitvijo, da občina v začasnem financiranju nima denarja za ta namen, to tudi zavrnil.

Za medij je eden od svetnikov povedal, da je predsednik DZ iz kronologije dokumentov razumel, da so bili svetniki prepuščeni sami sebi, da niso imeli pomoči in da jim župan Petretič te ni zagotovil. Zaradi navedenega naj bi jim tudi DZ rok za odgovor podaljšal.

Sicer pa je v Kostanjevici na Krki pred tednom spodletel zadnji županov poskus za preprečitev predčasne razpustitve občinskega sveta.

Spomnimo. Kostanjeviški župan Ladko Petretič je ponovno sklical nadaljevanje prekinjene seje na pobudo skupine svetnikov. Ti so sicer zahtevali sklic izredne seje, kar pa glede na to, da prekinjene zadnje redne seje niso končali, ni mogoče. Iz tega razloga se je župan odločil za sklic njenega nadaljevanja, vendar se omenjena skupina svetnikov seje ni udeležila, svojega izostanka pa niso niti opravičili. Seja se je zaradi nesklepčnosti nemudoma končala.

Spor so poskusili zgladiti že predstavniki službe za lokalno samoupravo ministrstva za javno upravo, ki so se aprila o tem že pogovarjali z županom in svetniki. Takrat so Kostanjevičanom predlagali ustanovitev pomiritvene skupine, ki bi določila osnovne okvire za sprejetje proračunov. Predlagali so tudi, naj odločitev o vlaganju v telefonijo prepustijo novemu svetniškemu sklicu, vendar so svetniki tudi ta predlog kategorično zavrnili. Zaradi neuspešnega dogovora je ministrstvo vladi predlagalo razpustitev občinskega sveta. Vlada je predlog tudi podprla.

N. N.