Koroška dečka v Posavju!

(vir: pixabay.com)

Zgodba o koroških dečkih, ki ju je Center za socialno delo (CSD) Velenje odvzel starima staršema, Mariji Otorepec in Ivanu Škratku, ter ju dodelil v rejniško družino nekaj mesecev za tem, ko jima je lastni oče Romeo Bajde konec decembra 2015 umoril mater Lidijo Škratek, zaradi česar je še vedno v zaporu, se nadaljuje.

Že nekoliko medijsko pozabljeni primer o koroških dečkih je včeraj z navajanjem na FB in tudi naših virov gospe Marija Otorepec, babice koroških dečkov, spet pritegnil pozornost.

Koroška dečka, ki sta bila odvzeta starima staršema, sta še vedno pri rejnikih, tokrat že pri drugih. Čeprav je babica januarja 2016 vložila vlogo na CSD Velenje za rejništvo za svoja vnuka, je CSD – še preden je odločil o njeni vlogi – vnučka dodelil neznani rejniški družini.

Kot navaja siol.net je Vrhovno sodišče RS odločilo, da je bil odvzem otrok starima staršema nezakonit. Po njihovih navedbah je CSD s tem dejanjem nezakonito posegel v pravice starih staršev do družinskega življenja. Na podlagi sodbe vrhovnega sodišča je bil odvzem otrok iz vrtca v Slovenj Gradcu, brez vednosti njunih starih staršev, ki so ga izvedli 30. marca 2016, nezakonit. S tem so bile njuni babici, pri kateri sta živela, kršene ustavne pravice do družinskega življenja.

Kljub odločitvi vrhovnega sodišča pa svoj mir in družinsko zavetje še vedno iščeta pri rejniških družinah, namesto, da bi ju vrnili starima staršema. Po nekaterih podatkih naj bi se vnuka srečevala s svojima starima staršema dvakrat mesečno, po uro in pol, seveda pod nadzorom delavke CSD, v prostorih celjskega centra.

Po zadnjih medijskih podatkih naj bi bila dečka dodeljena v stalno skrbništvo A. G., vendar je včeraj po družbenem omrežju zaokrožila novica, da sta fantka v skrbništvu v Posavju že dlje časa.

Po neuradnih podatkih, ki smo jih prejeli v uredništvu, sta dečka trenutno v družini, ki je po pripovedovanju sosedov finančno preskrbljena. Z. H. je nekdanja vzgojiteljica, mati dveh otrok in prokuristka. Postavlja se tudi vprašanje, zakaj je babica novico sploh obelodanila.

Naše ministrstvo v tem primeru ne upošteva odločitve vrhovnega sodišča. Ne bomo branili našega sistema, ki dopušča, da se kaj takšnega sploh dogaja dvema otrokoma. Kako bo ta tragedija zaznamovala njuno življenje in zakaj naša država meni, da jima bo boljše pri tujcih kot v ožjem družinskem krogu, pa lahko pojasni samo resorna ministrica Anja Kopač Mrak.

Po javnem objavljenem razkritju, kje sta fantka, zdaj obstaja tudi tveganje, da ju bodo spet premestili. To pa pomeni, da bodo fantka že tretjič iztrgali iz okolja. Vprašanje je torej, ali ju bodo zdaj premeščali in skrivali vsakič, ko bo prišlo v javnost, kje sta?

*Opomba: Polna imena in naslovi so znana uredništvu.

N. N. in C. R.