Koronavirus: Novi podatki o poteku bolezni

(vir: Twitter)

Vladni predsednik Marjan Šarec se je s kratkim tvitom oglasil samo v soboto zvečer, podpredsednico vlado Alenko Bratušek pa bolj skrbita njena frizura in stilska preobrazba, o čemer smo poročali včeraj. Šarčev rek “Na dolgi rok smo vsi mrtvi”, pa tudi poznamo.

V naši bližnji okolici pa vre. Italija je največje žarišče s koronavirusom v Evropi. Število okuženih se je v enem dnevnu podvojilo in se povzpelo na 157. S tem so postali tretja država na svetu z največ okuženimi osebami.

Trije od bolnikov so umrli. Izvorov žarišč še ne poznajo, razmere so jim ušle izpod nadzora. V izolaciji je 11 italijanskih mest, zaprli naj bi tudi Milano, tik ob slovenski meji pripravljajo izolacijski center za morebitne obolele. Italijanski državljani praznijo trgovine.

Hrvaška vlada se je na virus ustrezno odzvala, sejo so imeli že včeraj zjutraj, tudi sicer ukrepajo povsem drugače kot v Sloveniji.

Kot primer navedimo, da so sosedi na mariborsko letališče po svojega državljana, ki se je z letalom vrnil iz Japonske (z ladje), pričakali s popolno zaščitno opremo in ga odpeljali v zagrebško bolnišnico na opazovanje. Slovenci pa so svoja dva državljana poslali domov – v samoizolacijo za 14 dni.

Slovenska vlada se ne odziva primerno. Včeraj so sicer pred kamere stopili vodilni z ministrstva za zdravje, vendar so njihove izjave v stilu, nič ni narobe, noben še ni okužen, ne politizirajmo, slovenske državljane spravili še v večji dvom. Izkazalo se je tudi, da v slovenskih bolnišnicah ni dovolj postelj za okužene bolnike, imamo jih le okoli 200, ki so nenehno zasedene. Na novo naj bi zagotovili največ 10 do 20 postelj, kar je ob epidemijo manj kot nič.

Posledično je sinoči v dežurni lekarni pri UKC Ljubljana zmanjkalo zaščitnih mask. O manjku poročaju tudi iz drugih slovenskih mest. Ob tem spomnimo, da je slovenska vlada nedolgo tega na Kitajsko poslala 1,2 milijona mask, hkrati jim je dodelila 60.000 evrov denarne pomoči.

Na primeren odziv pa nenehno poziva predsednik največje politične stranke v Sloveniji, SDS, Janez Janša.

Včeraj je (ponovno) zapisal: “Od vlade, ki mora opravljati tekoče posle, zahtevamo:

  1. takojšen sklic Sveta za nacionalno varnost;
  2. ustanovitev nacionalnega kriznega štaba;
  3. predstavitev pripravljalnih ukrepov;
  4. in sprotno in resnično obveščanje javnosti o koronavirusu (Covid-19).”

Ustreznih odzivov z vladne strani ni, bolniki s Kitajske, ki so že preboleli to bolezen, pa navajajo, da “jih oblije v trenutku, sledita vročina in halucinacije”. V tem lahko najdemo tudi pojasnilo, zakaj nekateri bolniki na Kitajskem skačejo iz visokih nadstropij in prihaja do samomorov.

Znani zdravnik kardiolog Blaž Mrevlje pa je danes zgodaj zjutraj na Twitterju med drugim objavil:

M. P.