ponedeljek, 22 aprila, 2024
Doma Slovenija Koronavirus: Kako je z okužbo in kakšni so simptomi

Koronavirus: Kako je z okužbo in kakšni so simptomi

Prof. dr. Bojana Beović, dr. medicine, infektologinja

Pri blagem poteku okužbe s koronavirusom (covid-19) se ljudje pozdravijo v enem do dveh tednih. Ob resnem poteku lahko zdravljenje traja štiri do šest tednov, je danes povedala vodja strokovne skupine pri vladnem kriznem štabu Bojana Beović.

Na intenzivnih terapijah so zaradi okužbe trenutno trije bolniki, v prihodnjih dneh pričakujejo še več takih primerov. Pri dveh osebah v intenzivni oskrbi se stanje naglo slabša zaradi pojava pljučnice.

Za zdaj bolnike, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, še vedno zdravijo le v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana in UKC Maribor ter na Kliniki Golnik.

V bolnišnici je 29 oseb, od tega na infekcijski kliniki UKC Ljubljana 14, v UKC Maribor jih je 8, ostali (7) so na Kliniki Golnik.

Za zdaj zbrani podatki, predvsem s Kitajske, kažejo, da od okužbe do pojava simptomov bolezni traja od pet do šest dni, pri približno petih odstotkih okuženih pa se lahko znaki bolezni pojavijo tudi šele po 14 ali več dnevih.

Simptomi bolezni so lahko zelo različni, prve dni kot čisto navaden prehlad in kot tak lahko tudi mine.

Pri približno 20 odstotkih zbolelih se razvije pljučnica, ki pri petih odstotkih terja intenzivno zdravljenje.

Če je potek bolezen blag, se ljudje pozdravijo v sedmih do 14 dnevih. Če pa je potek bolezni hud, lahko zdravljenje traja od štiri do šest tednov, preden si bolnik opomore. Ko je bolnikovo zdravstveno stanje spet dobro, virusa ne izloča več.

Beovićeva je tudi potrdila, da se v stroki pojavljajo domneve, da bi lahko nekatera zdravila za lajšanje bolečin in vročine slabo vplivala na potek bolezni.

Zaenkrat stvari sicer niso jasne, a vendarle bi bilo po njenem mnenju v tem trenutku za ljudi bolj smiselno, da za lajšanje težav uporabljajo zdravila na osnovi paracetamola in ne nesteroidne antirevmatike.

Strokovnjaki ponovno pozivajo, naj ostajamo doma, saj se virus širi predvsem s stiki z drugimi.

M. P.