Korak k varovanju okolja: Vlada prepovedala prodajo plastičnega pribora, krožnikov …

Vlada je na dopisni seji izdala uredbo o prepovedi prodajanja proizvodov za enkratno uporabo in o označevanju nekaterih plastičnih proizvodov. Nadzor nad izvajanjem uredbe bo opravljal tržni inšpektorat.

 

Kot so zapisali na spletnih straneh vlade, gre za pribor – natančneje vilice, nože, žlice in palčke – ter krožnike, slamice in vatirane palčke, razen če gre za medicinske pripomočke. “Prepovedane so tudi plastične mešalne palčke za pijače, palčke za pritrditev na balone in podporo balonov, vključno z mehanizmi takih palčk, razen balonov za industrijsko ali drugo poklicno rabo in uporabo, ki se ne delijo potrošnikom ter posode za živila, vsebniki za pijačo in lončki za pijačo iz ekspandiranega polistirena ter proizvodi iz oksorazgradljive plastike.”

Uredba predpisuje zahteve za označevanje nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo in njihovo embalažo. Označeni morajo biti higienski vložki, tamponi in aplikatorji tamponov, vlažilni robčki za osebno nego in gospodinjsko uporabo, tobačni izdelki s filtri in filtri, ki se tržijo za uporabo v kombinaciji s tobačnimi izdelki, ter lončki za pijačo.

Potrošnike morajo tako obveščati o ustreznih možnostih za ravnanje z odpadki iz proizvoda ali načinih odstranjevanja odpadkov, ki se jim je treba pri tem proizvodu izogibati, v skladu s hierarhijo ravnanja z odpadki ter o prisotnosti plastike v proizvodu in posledičnem negativnem vplivu smetenja ali drugih neustreznih načinov odstranjevanja odpadnega proizvoda na okolje.

Na uredbo so se že odzvali Ekologi brez meja, ki so na Twitterju zapisali: “Končno potrjen prepovedni del uredbe o plastičnih proizvodih za enkratno uporabo!”

A. M.