Konec suhega vremena

Danes bo še suho in sončno z nekaj jugozahodnega vetra, temperature bodo okoli 20 stopinj Celzija. Na Primorskem in v zahodni Sloveniji bo nekaj več oblačnosti, tam lahko danes že pade kakšna kaplja dežja, a večjih količin ni pričakovati, je pojasnila dežurna meteorologinja na Agenciji RS za okolje in prostor (Arso).

Prehod fronte pa pričakujemo jutri (v nedeljo). Kot kaže, se bo fronta pomikala preko Slovenije v popoldanskih urah, zato bo oblačno, lahko nastanejo tudi nevihte, popoldne bo povsod deževno, meja sneženja se bo spuščala, gore bodo zopet dobile belo podlago. Fronta nas bo hitro prešla, zato bodo v noči na ponedeljek padavine večinoma ponehale, ohladilo se bo, zapihal bo severni veter, burja na Primorskem bo odgnala meglo in oblake.

Že oguljena fraza pravi, da za dežjem posije sonce. Kot kaže, bo ohladitev bolj kratkotrajna, v drugi polovici prihodnjega tedna si zopet lahko obetamo stabilno, suho jesensko vreme. Ne nas pa preveč držati za besedo, napoved je kar precej v naprej in včasih gre vreme tudi malo po svoje, so zapisali na svoji strani.

Nedelja

V nedeljo nas bo po navedbah agencije dosegla hladna vremenska fronta, v večjem delu države bo predvidoma padlo 20 do 40 litrov padavin na kvadratni meter, kar pomeni zmerno deževje. Najvišje dnevne temperature pa bodo le do 15 stopinj Celzija.

Z ohladitvijo in padavinami se bo popoldne zniževala tudi meja sneženja. Bodo pa po napovedih padavine proti večeru že slabele in v noči na ponedeljek v večjem delu države ponehale.

Ponedeljek

V ponedeljek se bo sredi dneva že začelo jasniti, bo pa ostalo hladneje, kot smo bili vajeni v preteklih dneh. Dnevne temperature bodo okoli 15 stopinj in v ponedeljek in torek bo tudi zaradi severnega vetra bolj sveže.

Slabo vreme ne obstaja. So samo različne vrste dobrega vremena. − John Ruskin. Deževen nedeljski dan lahko izkoristimo za branje knjige, ki nas že dolgo čaka na polici, ali pa ogled najljubšega fima.

Rekordne oktobrske temperature v Sloveniji so sicer še višje. Kot so zapisali na Arsu na svojem Facebook profilu, je bilo sredi oktobra leta 1970 v Biljah 28,2 stopinje, v Vedrijanu 28, v Tolminu in Kubedu pa 27 stopinj Celzija.

K. J.