Konec leta bo ustavljena rast vseh plač

Poslancem SDS ni uspelo preprečiti Golobovega ukrepa za ustavitev rasti plač.

Vladna koalicija s stranko Roberta Goloba Gibanje Svoboda na čelu, je včeraj v državnem zboru preprečila referendum o noveli zakona o dohodnini. Slednje pomeni, da bo s 1. januarjem ustavljena postopna rast plač, ki jo je sprejela še prejšnja vlada Janeza Janše.

 

Janševa vlada je namreč v začetku tega leta sprejela spremembe zakona o dohodnini, po katerih so plače postopoma začele rasti in bi v naslednjih petih letih postopno zraste tako, da bi vsak letno dobil še okoli eno plačo več denarja. Golobova vladna koalicija se je odločila to preprečiti.

Nedavno je sprejela spremembe istega zakona, s katerimi je razveljavila omenjeni ukrep Janševe vlade. V SDS so zahtevali, da se o tej potezi izrečejo volivci na referendumu, a je vladna koalicija včeraj v DZ izglasovala sklep, da referenduma ne dovoli. SDS tako ostane le, da se obrneta na ustavno sodišče, ki bo odločilo, ali je referendum dopusten ali ne. Zanimivo je, da so se v NSi glasovanja o tem vzdržali, kar z drugimi besedami pomeni, da ravnanje vladne koalicije potihem podpirajo.

A. M.