Končno zakonska ureditev za e-skiroje, višje kazni za telefoniranje med vožnjo

Danes v veljavo stopajo številne novosti pri cestnoprometnih pravilih. Med drugim se znižujejo kazni za prehitro vožnjo in zvišuje kazni za telefoniranje med vožnjo. Prav tako se uvaja možnost dovoljenja za zavijanje desno pri rdeči luči na semaforju, celovito se ureja vožnja z e-skiroji.

Spremembe so posledica julija sprejete novele zakona o pravilih cestnega prometa.

Za e-skiroje, ki so lahko do zdaj zaradi pomanjkanja zakonske regulacije vozili povsod, novela med drugim določa, da morajo voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni ali niso prevozne, pa lahko vozijo ob desnem robu smernega vozišča ceste v naselju, kjer je najvišja dovoljena hitrost vožnje omejena do 50 kilometrov na uro. Mlajši od 18. let morajo imeti pri vožnji z e-skirojem zaščitno kolesarsko čelado.

Kazen za telefoniranje med vožnjo ne bo več 40 evrov, pač pa bo po novem 120 evrov. Za praktično vse prekoračitve do 10, med 10 do 20 ter med 20 do 30 km/h se denarne kazni znižujejo, v določeni meri celo razpolovijo. Ukinjena je “vstopna” kategorija “do 5 km/h” in je združena z “do 10 km/h”. Najbolj “dobrodošlo” je znižanje v coni 30, kjer je v kategoriji prekoračitve 10-20 km/h kazen s 300 evrov padla na 130 evrov, ostajajo pa tri kazenske točke. Zvišujejo pa se kazni za parkiranje na parkirnem prostoru za invalide, in sicer na 120 evrov.

Po novem bo možno zavijati v desno pri redči luči na semaforju, in sicer ko bo to poleg semaforja dovoljeval dodani prometni znak. Tega bodo uvajali postopno in le na nekaterih križiščih.

M. P.