KONČNO! Na vidiku obnova državne ceste Krško-Zdole

Nesreča šolskega avtobusa na cesti Krško-Zdole leta 2021

Kot poroča portal e-posavje so poslanci in poslanke so na seji v Državnem zboru potrdili predlog stranke Gibanje Svoboda o prenovi ceste med Krškim in Zdolami. Pri tem so si v Gibanju Svobode pripisali zasluge sebi, a pozabili povedati, da so bili prav oni tisti, ki so projekt sprva umaknili iz proračuna.

Po dolgih letih prizadevanj bo državna cesta Krško-Zdole kot kaže vendarle dobila novo podobo. Krajani Zdol so že leta opozarjali, da bi morala država končno v celoti sanirati cesto, ki se na več mestih ugreza, postaja nevarna za vožnjo, pred leti pa se je del cestišča pogreznil v dolino. Vsekakor neprimerna cesta, sploh če pomislimo na dejstvo, da po njej vozi šolski avtobus.

Stvari so se vendarle začele premikati, ko je obnovo ceste potrdila prejšnja, Janševa vlada leta 2021 za proračun 2022. Tako je minulo leto MO Krško v imenu Direkcije RS za infrastrukturo začela aktivno začela s odkupi zemljišč, ki so potrebna za primerno razširitev vozišča. A so se stvari zakomplicirale z nastopom nove, Golobove vlade. Slednja je namreč projekt umaknila iz proračuna, sredstva pa prerazporedila za obnovo in izgradnjo železniške infrastrukture.

Očitno so se v tem času vendarle spametovali in ugotovili, da je povezava Krško-Zdole vendarle preveč nevarna. Morda si koalicija z umikanjem projektov in vnovičnim umeščanjem teh istih projektov v proračun nabira politične točke ali pa se že pripravljajo na nove volitve. A dejstvo je, da če bi projekt in njegovo časovnico pustili, kot je bila sprva predvidena, bi bila danes obnova ceste Krško-Zdole že skorajda končana.