Komunala Brežice že drugo leto zapored najbolj družbeno odgovorno podjetje v Sloveniji

Za svoje družbeno odgovorno ravnanje so v Komunali Brežice prejeli laskavo nagrado za strateško celovitost pravne osebe HORUS 2018, ki jo je prevzela direktorica mag. Jadranka Novoselc (Foto Mediaspeed)

»Javna podjetja so tista, ki lahko neprestano vplivajo na širši krog ljudi. Naše javno podjetje vsak dan skrbi za ozaveščanje o odgovornem odnosu do okolja in ljudi. Sodelujemo tako z najmlajšimi kot z osebami v domovih za upokojence. Ne nazadnje ravnamo družbeno odgovorno tudi s spoštljivimi, odkritimi in poštenimi odnosi do svojih poslovnih partnerjev, lastnika in ostalih deležnikov,« poudarja mag. Jadranka Novoselc, direktorica Javnega podjetja Komunala Brežice.

Podjetje ne skrbi le za visokokakovostne storitve in uspešne poslovne rezultate, temveč uspešno ustvarja tudi motivacijsko delovno okolje za vse zaposlene. Lahko se pohvalijo s pestro paleto družbeno odgovornih aktivnosti in projektov, s katerimi pozitivno vplivajo na svoje okolje in vse posameznike v širši regiji. »Vesela sem, da je naše podjetje nosilec ozaveščanja o pomenu ohranjanja narave in varovanja okolja v občini Brežice in širše,« še dodaja Novoselčeva.

Za takšno družbeno odgovorno delo je Komunala Brežice v četrtek v Mariboru prejela nagrado za strateško celovitost pravne osebe HORUS 2018.

Častni pokrovitelj nagrade je Marjan Šarec, predsednik Vlade Republike Slovenije. Nagrade in priznanja podeljujeta IRDO – Inštitut za razvoj družbene odgovornosti in PRSS – Slovensko društvo za odnose z javnostmi, v sodelovanju s številnimi partnerskimi organizacijami in podpornimi partnerji projekta kot so Ameriška gospodarska zbornica, CNVOS – Zavod Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij, Društvo za marketing Slovenije, Društvo novinarjev Slovenije, Slovensko združenje ZN za trajnostni razvoj, Slovensko združenje za kakovost in odličnost, Štajerska gospodarska zbornica, Združenje delodajalcev Slovenije, Združenje Manager in drugi.

Strokovna komisija je že deseto leto zapored ocenjevala družbeno odgovorno delovanje podjetij, prijavljenih na razpis. Letos je Komunala Brežice že drugo leto zapored zmagala in prejela nagrado za strateško celovitost pravne osebe v kategoriji majhnih profitnih podjetij, kar je po besedah Novoselčeve odlična spodbuda za njihovo nadaljnje delo.

Komisija je Komunalo Brežice predstavila kot odličen primer, kako večletno delovanje na področju družbene odgovornosti in hkrati nenehno učenje, spremljanje rezultatov in postavljanje ciljev pelje k družbeno odgovornem delovanju.

Javno podjetje Komunala Brežice je bilo letos vnovič izbrano tudi med tri najboljše zaposlovalce v kategoriji srednje velikih podjetjih v Sloveniji, na lanskem izboru Zlata nit pa je v isti kategoriji prejelo nagrado za najboljšega zaposlovalca. Letos je prejelo tudi posebno priznanje za starejšim prijazno podjetje. Za svoje družbeno odgovorne aktivnosti so prejeli tudi nagrado Horus 2017 – slovenska nagrada za družbeno odgovornost, za celostno upravljanje s človeškimi viri pa HRM projekt 2017. Letos pa so prejeli še nagrado Horus 2018.

Komunala upravlja s sedmimi javnimi vodovodnimi sistemi, tremi kanalizacijskimi sistemi (Brežice, Obrežje in Globoko), 182 ekološkimi otoki za ločeno zbiranje odpadkov, s pokopališčem in tržnico v Brežicah, občinskimi in zasebnimi večstanovanjskimi objekti ter poslovnimi prostori. Glavno poslanstvo podjetja pa je ljudem omogočiti osnovne življenjske dobrine, kot je neoporečna pitna voda, ter omogočiti kakovostno bivanje v zdravem in čistem okolju, navajajo v Komunali.

M. P.