Komunala Brežice ponovno med najboljšimi zaposlovalci v državi

Zaposleni Komunale Brežice so ponosni na prejeta priznanja (Foto: Komunala Brežice)

Iz Javnega podjetja Komunale Brežice so nam sporočili, da so bili na podelitvi ob zaključku enajstega izbora najboljših zaposlovalcev Zlata nit ponovno med nominiranimi tremi najboljšimi zaposlovalci v kategoriji srednje velikih podjetjih v Republiki Sloveniji, v kateri so lani zmagali.

Starejšim prijazno podjetje – Z leti še vedno zavzeti

Ob tem so prejeli posebno priznanje za zmago v kategoriji Starejšim prijazno podjetje – Z leti še vedno zavzeti. S tem priznanjem so potrdili odličnost odnosa med zaposlenimi in organizacijo. Direktor JP Komunala Brežice Aleksander Zupančič je ob tem dejal: »Veseli me, da smo v podjetje uvedli celostni sistem odnosa z zaposlenimi Kultura zavzetih inovatorjev 3 x 12, ki je  temelj naših dosežkov.«

Priznanje, ki so ga prejeli, je namenjeno delodajalcem, ki strmijo k razumevanju potenciala starejših zaposlenih in ustvarjanju pogojev dela, ki sodelavce motivirajo za delo tudi v višji starosti. Prav tako priznanje prispeva k preseganju stereotipov o starejših zaposlenih in krepi promocijo dobrih praks aktivnega staranja.

S sistemom, ki so ga uvedli, v Komunali Brežice skrbijo za:

  • promocijo in varovanje zdravja,
  • prilagoditev dela in delovnega časa,
  • kadrovski razvoj,
  • kompetence in
  • usposabljanje zaposlenih.

Z mentorstvom dajejo veliko poudarka na vzpostavljanje mostu med generacijami in ozaveščanje o medgeneracijskem povezovanju.

Kultura zavzetih inovatorjev 3 x 12

Ključ do uspešnega podjetja je po izkušnjah JP Komunala Brežice celostni sistem odnosa z zaposlenimi, imenovan Kultura zavzetih inovatorjev 3 x 12. Sistem je razvit na podlagi študija literature, strokovne raziskave, večletnih izkušnjah na področju upravljanja s človeškimi viri in na primeru Komunale Brežice. Vzpostavljena organizacijska kultura omogoča kreiranje idej, to vpliva na večjo zavzetost zaposlenih, ki posledično kreirajo večje število idej. Ker zaposleni lahko razvijajo svoj potencial v obliki idej, so še bolj zavzeti, kar nadalje pozitivno vpliva na organizacijsko kulturo.

Javno podjetje Komunala Brežice je na izboru Zlata nit leta 2017 prejelo nagrado za najboljšega zaposlovalca v kategoriji srednje velikih podjetij. V podjetju so uvedli celostni sistem odnosa z zaposlenimi Kultura zavzetih inovatorjev 3 x 12, ki je temelj njihovih dosežkov. Upravljajo sedem javnih vodovodnih sistemov, tri kanalizacijske sisteme (Brežice, Obrežje in Globoko), 182 ekoloških otokov za ločeno zbiranje odpadkov, pokopališče in tržnico v Brežicah, občinske in zasebne večstanovanjske objekte ter poslovne prostore. Glavno poslanstvo podjetja je ljudem omogočiti osnovne življenjske dobrine, kot je neoporečna pitna voda, ter omogočiti kakovostno bivanje v zdravem in čistem okolju, so še sporočili iz Komunale Brežice. 

N. N.