Komentar: V Marezigah je šlo za restavracijo levega fašizma

Zunaj šotora preteklost, znotraj prihodnost ...

Včerajšnji protest nekaj deset razgretežev (po podatkih policije) v Marezigah, kjer je potekalo regijsko srečanje članov in simpatizerjev SDS, ki jih je nagovoril tudi predsednik stranke Janez Janša, je bil tipičen primer tega, čemur protesti v demokratični družbi ne bi smeli služiti.

 

Protestniki opremljeni z zastavami nekdanje SFRJ oz. njenega totalitarnega sistema, odhod iz katerega smo si morali pred 30 leti izboriti z osamosvojitveno vojno, so protestirali, ker si je ena od strank »dovolila« svoje regijsko srečanje pripraviti v njihovem kraju. Po njihovem prepričanju naj bi bilo to nesprejemljivo, ker naj bi stranka imela drugačne vrednote, kot je duh tistega kraja, hkrati naj bi si zavzemala za fašizem.

Prvič. SDS vsaj po do zdaj videnem po njenem 30-letnem delovanju v DZ nikoli ni izpostavljala vrednot fašizma, celo nasprotno. Že več let je glavna pobudnica, da se v DZ sprejme resolucija, s katero bi država obsodila vse tri svetovne totalitarizme – fašizem, nacizem in komunizem. Ironično takšni resoluciji nasprotujejo prav stranke, ki ji očitajo fašizem – LMŠ, SD, SAB in Levica. Te namreč moti, da bi se v resoluciji omenil tudi komunizem, kljub temu, da gre za dokazano totalitarni sistem. Tako so očitno njegove idejne naslednice.

Drugič. Kdo je nekaj deset privržencev teh strank, da lahko določa, kdo lahko organizira neko srečanje v njihovem kraju in kdo ne. V demokraciji, v kateri živimo, veljata prost način gibanja in združevanja kjer koli in vsakomur, ki spoštuje temeljna demokratična pravila. Določanje kdo, kje in kako se lahko srečuje, je zato skregano z načeli demokracije in sodi kvečjemu v čase, ko so še nacisti omejevali in preganjali Jude. Zato lahko tudi pritrdimo izjavi predsednika SDS Janše, ki je po poročanju medijev na srečanju dejal, da je tisto, kar je zunaj šotora (kjer je potekajo srečanje), nekaj kar sodi v preteklost, tisto kar se dogaja na srečanju, pa prihodnost. Povedano drugače: tisto kar smo včeraj videli v Marezigah, je bila restavracija levega fašizma, nekaj sprevrženega in preživelega, kar ne sodi v današnji čas.

M. P.