Komentar: Janša žanje uspehe na diplomatskem parketu in frustrira KUL

Janša in britanski premier Johnson.

Predsednik vlade Janez Janša je v zadnjem času na mednarodnem političnem parketu zabeležil kar nekaj uspehov, ki so ga popeljali med najvidnejše politične osebnosti ne samo v Evropi, ampak tudi širše. Je reden gost tujih televizij, njegova misija v napadeni Kijev, ki jo je izvedel skupaj s poljskim in češkim premierjem, je bila v svetu deležna odobravanj in občudovanja.

 

Janšev ugled, ki si ga je pridobil, se je pokazal tudi na nedavnem vrhu EU in Nata, kjer je bil slovenski premier deležen številnih čestitk in pohval drugih mednarodnih voditeljev, med drugim ameriškega Joea Bidna. Njegovo zamisel, da je treba Ukrajini pomagati tudi diplomatsko, in sicer tako da jo obiščeš, pa so zdaj prevzele tudi druge države. Dva dni nazaj so se denimo v Kijevu na obisku mudili predstavniki parlamenta več baltskih držav.

Takšni Janševi uspehi seveda frustrirajo opozicijo iz vrst LMŠ, SD, SAB in Levico, kjer ne morejo skrivati ljubosumja in jeze. Na to kažejo tudi njihove izjave, ki so z vsakim Janševim zunanjepolitičnim uspehom bolj ostre in žaljive, pri čemer prednjači predvsem predsednica SD Tanja Fajon.

Očitno je že tako, da nihče ni prerok v lastni državi oz. da Slovenec ne rabi sovražnika, dokler ima Slovenca. Namesto, da bi se veselili skupnih zunanjepolitičnih uspehov, si raje pod noge mečemo polena. Seveda slednje največ pove predvsem o slovenski opoziciji.

A. M.