Koliko stopinj imeti v hiši in kdaj ogrevati?

V času, ko se bližajo mrzli dnevi in nas je večina že zagnala peči, se velikokrat postavlja vprašanje, kakšne naj bodo temperature v stanovanju ali hiši ter kdaj ogrevati. Od tega namreč ni odvisno le naše počutje, pač pa tudi mesečni znesek na položnicah za kurjavo.

Kot navaja večina strokovnjakov, so priporočene temperature v stanovanjih in hišah nekoliko nižje od tistih, ki nas jih pripravljena sprejeti večina.

Za bivalne prostore, kot sta jedilnica in dnevna soba, se priporoča od 20 do 22 stopinj, za kuhinjo pa kakšna stopinja manj, saj se v njej veliko toplote nabere tudi zaradi uporabe gospodinjskih aparatov.

Mogoče boste presenečeni, a v spalnih prostorih naj bi temperatura znašala le med 16 in 18 stopinjami. Tudi za sobo, v kateri spi dojenček, se z zdravstvenega stališča priporoča zgolj 18 stopinj. Višje temperature so primerne za otroške sobe, v katerih se otroci igrajo in učijo, kjer je čez dan primernih 22 stopinj. Od 22 do kar 24 stopinj je prava temperatura za kopalnico.

Kljub temu, da po statističnih podatkih v gospodinjstvih kar dve tretjini energije porabimo za ogrevanje prostorov in petino za ogrevanje sanitarne vode, lahko ta strošek precej spremenimo. Dovolj je že, da v nekaterih prostorih temperaturo znižamo zgolj za stopinjo, pa bomo na letni ravni privarčevali kar precej. Kadar imamo v prostoru namesto 20 stopinj 23 stopinj, so stroški ogrevanja višji za skoraj 20 odstotkov.

Pri talnem ali tudi drugih ogrevanjih je priporočljivo, da ogrevanja ne izklapljamo (recimo, da se peč zažene le zjutraj ali zvečer). Bolje je, da imamo na termostatu ves čas nastavljeno enako temperaturo (slednjo lahko ponoči tudi nekoliko znižamo) in da pustimo, da se peč zažene sama po potrebi.

M. P.