Koga se boji Golob, da si je omislil posebno enoto in 12 varnostnikov?

V ozadju spora med predsednikom vlade Robertom Golobom in odstopljeno notranjo ministrico Tatjano Bobnar je bila tudi Golobova namera, da njegovo varovanje namesto policije prevzame posebna policijska enota, podrejena nesporedno kabinetu predsednika vlade. To naj bi vodil nekdanji specialec Miloš Njegoslav Milović, ki je po pisanju medijev pravnomočno obsojen na dvoletno zaporno kazen.

 

Do zdaj sta predsednika vlade varovali policisti, ki so bili neposredno podrejeni vodstvu policije, kar določa tudi zakon, Golob pa si je očitno mimo zakona zaželel, da bi njegovo varovanje prevzela posebna enota. Ta bi bila sicer sestavljena iz policistov, a podrejena neposredno njegovemu uradu, pri tem mu spremenjena uredba omogoča tudi, da za varovanje dodatno najame zunanjo službo. Vse skupaj naj bi po pisanju medijev vodil Miloš Njegoslav Milović, ki naj bi imel po navedbah Spletnega časopisa že dolga leta sklenjeno svetovalno pogodbo z GEN-I. Milović naj bi bila tudi oseba, ki je bila (brez uradne funkcije) neposredno prisotna na sestankih vodstva policije s predstavniki Golobovega vladnega urada na temo Golobovega varovanja, kar je v svojem pismu lepo opisal v. d. generalnega direktorja Policije Boštjan Lindav.

Kako je z organiziranjem varovanja Goloba, je sicer Bobnarjevo v poslanskem vprašanju povprašal Dejan Kaloh iz SDS. Bobnarjeva je v odgovoru razkrila, da so uredbo o varovanju predsednika vlade, ki Golobu omogoča najetje zunanjih služb, spisali pri Golobu. Z njo je Golob mimo veljavne zakonodaje ustanovil posebno enoto svojega varovanja, ki ni odgovorna notranjemu ministrstvu in policiji. O pripravi uredbe po navedbah Bobnarjeve nista bila obveščena ne notranje ne obrambno ministrstvo, prav tako o tem ni bila narejena nobena analiza.

Na podlagi uredbe si je Golob zaželel kar 12 varnostnikov, pri čemer Bobnarjeva in Lindav nista mogla sodelovati pri izboru, o njem sta bila zgolj obveščena. Tudi plače policistov premeščenih k Golobu bi naj bile za več stotakov evrov višje, kot bi bile, če bi ostali znotraj policije in bi od tam varovali Goloba.

A. M.