Kodelja zapušča Lisco, julija bo vodenje podjetje predal nasledniku

Ena od Liscinih prodajaln v Sloveniji (Foto: Spletna stran Lisca)

Sevniška Lisca, ki v svoji skupini v osmih državah zaposluje približno 760 ljudi, bo 1. julija dobila novega generalnega direktorja. Zdajšnji direktor Goran Kodelja jo bo na lastno pobudo zapustil in vodenje podjetja predal nasledniku Marku Ninčeviću.

Kodelja bo družbo zapustil sporazumno in v dogovoru z nadzornim svetom. Podjetje je sicer vodil od leta 2005, nadzorni svet je njegovo odstopno izjavo sprejel v petek. Kodelja je pojasnil, da je bila njegova odločitev osebne narave, njegovi prihodnji cilji pa so povezani z delovanjem v domači Občini Vipava. Kot so zapisali v Lisci, je Kodelja družbo vodil v za tekstilno industrijo “turbulentnih časih, polnih izzivov in prelomnih trenutkov”, Lisca pa je danes “globalno uveljavljena modna znamka, prepoznana po perilu, kopalkah, spalnem programu in oblačilih za prosti čas”.

Prodaja skupine je sicer lani dosegla 33,6 milijona evrov, s čimer je primerljivi predlanski izid presegla za šest odstotkov. Skupina je hkrati ustvarila 2,92 milijona evrov čistega dobička.

Tržišče – tudi v Avstriji in Ukrajini

Lisca na domačem trgu proda približno petino svojih izdelkov in ima v Sloveniji okoli 30 svojih ter franšiznih prodajaln. V drugih državah ima nekaj več kot 100, lani so odprli osem novih. Med temi v Salzburgu prvo Liscino trgovino v Avstriji in prve tri v ukrajinskem Kijevu. Preostale štiri so odprli v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji.

Nove trgovine nameravajo letos odpreti v Avstriji in na Češkem ter predvidoma franšizne trgovine še v Rusiji, kjer so predlani odprli hčerinsko družbo. Prodajo v Rusiji so sicer lani podvojili. Z odprtjem novih trgovin bo povezano nekaj novih delovnih mest. V skupini so lani novo zaposlili nekaj manj kot 30 ljudi.

V Lisci sicer med svoje zahodne strateške trge uvrščajo Italijo, Nemčijo in Nizozemsko in med vzhodne Rusijo, Češko ter zanje tradicionalno zelo pomembne trge nekdanje Jugoslavije. Skupaj prodajajo v najmanj 25 državah. Na ozemlju nekdanje Jugoslavije in v Sloveniji devet desetin blaga prodajo v lastni maloprodajni mreži.

Skupino Lisca, ki se uvršča v modno industrijo, poleg matičnega sevniškega podjetja sestavljajo še sevniško hčerinsko podjetje Inplet, Liscino proizvodno podjetje v Srbiji ter njene prodajne hčerinske družbe v Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Skopju, Münchnu, Pragi in Moskvi.

K. J.