Ko so se zagotavljala sredstva za obnovo Šrajbarskega turna, Gibanje Svoboda sploh še ni obstajalo

Janez Janša, takratni predsednik vlade na ogledu Šrajbarskega turna, 26. januar 2022. (FOTO: FB)

Obnovo gradu Šrajbarski turn v Leskovcu je potrdila Janševa vlada, naloga vlade Roberta Goloba je bila le, da se projekta “ne dotikajo”, je završalo po tem, ko so v krškem odboru Gibanja Svobode zasluge za sanacijo gradu pripisali Golobovi vladi in Tamari Vonta.

V ponedeljek so v Občinskem odboru Gibanje Svoboda Krško na svoji Facebook strani zapisali, da se bo v naslednjih dneh začela obnova gradu Šrajbarski turn v Leskovcu pri Krškem. Ob tem so zaslugi pripisali sebi oz. vladi Roberta Goloba ter krški poslanki iz vrst Svobode, Tamari Vonta: “Zahvaljujoč prizadevanju naše poslanke v Državnem zboru in predsednice odbora za kulturo, Tamara Vonta, smo uspeli pridobiti podporo Ministrstva za kulturo.” 

Toda kmalu po objavi so se pod zapisom začeli vrstiti očitki, da so se Gibanje Svoboda in poslanka Tamara Vonta kitijo s tujim perjem.

“Neverjetno, kakšna lahkotnost sprenevedanja. Pravi virtuozi! Ampak več kot vi, karkoli da že ste, je naredila že recimo Krajevna skupnost Leskovec. Pa omeniti velja vsaj g. Mirana Stanka, ki je pripravil odločilni sestanek na pristojnem ministrstvu v aprilu 2021. Pa obisk predsednika vlade g. Janeza Janše na gradu istega leta. Pa zaposlene na občini, ki so izoblikovali končni predlog vsebine, ki naj bi nekoč napolnila sobane gradu. Prenova celotnega gradu je cilj. Tu, od tu naprej se pokažite iz kakšnega testa ste in poželi boste dolžno spoštovanje,” je objavo komentiral predsednik Krajevne skupnosti Leskovec, Jože Olovec.

“Pozivam vas, Gibanje svoboda, da nam pokažete sklep Vlade RS, iz katerega bo razvidno, od kdaj je Turn v načrtu obnove,” je zapisal eden od uporabnikov Facebooka.
Toda z odgovorom in odzivom na zapis so postregli kar v SDS Krško, iz česar je razvidno, da je denar za začetek obnove maja 2022 zagotovila vlada Janeza Janše in ne Golobova vlada, kakor trdijo v Svobodinem občinskem odboru Krško. “Ko so se zagotavljala sredstva in pripravljali načrti, Gibanje Svoboda kot politična stranka še sploh ni obstajalo,” so
poudarili. Še več, 26. januarja 2022 si je grad osebno ogledal takratni predsednik Janez Janša.
Odziv SDS Krško na zapis glede obnove Šrajbarskega turna objavljamo v celoti: 
  • Včeraj so v Gibanju Svoboda Krško na svoji FB strani zapisali, da bo stekla obnova gradu Šrajbarski turn v Leskovcu, pri tem pa vse zasluge za projekt pripisali trenutni vladi Roberta Goloba, Ministrstvu za kulturo in poslanki GS Tamari Vonta – kar seveda NE DRŽI!
  • V SDS Krško smo že vrsto let pozivali k obnovi Šrajbarskega turna, a Občina Krško sama projekta ni bila zmožna financirati, zato je bilo sofinanciranje s strani države oz. Ministrstva za kulturo nujno. Konec koncev je država lastnica gradu. Priložnost se je pokazala z nastopom Janševe vlade leta 2020, kar nam je vlilo upanje, da se bodo začele stvari premikati z mrtve točke.
  • Potrebnih je bilo veliko formalnih in neformalnih pogovorov ter sestankov. Predsednik OO SDS Krško Jože Olovec in takratni krški župan mag. Miran Stanko sta se udeleževala sestankov pri takratnem kulturnem ministru Vasku Simonitiju.
  • Tiste na oblasti je bilo treba prepričati, zakaj bi denar vložili v obnovo. V interesu vladajočih je namreč bilo, da bi obnovljen grad služil kraju in ljudem – da ne bi bil le še eden ob mnogih prenovljenih zgodovinskih objektov, katerega vzdrževanje bi v prihodnjih letih stalo še nekaj sto tisoč evrov. Predstavili smo vizijo gradu kot osrednje turistične in protokolarne točke Posavja ter pomembne izhodiščne točke na področju promocije pridelave vin in vinogradništva.
  • 26. januarja 2022 si je na povabilo Janeza Jožeta Olovca, sedanjega podžupana MO Krško, grad ogledal tudi takratni predsednik vlade Janez Janša.
  • 2. maja 2022, na 123. redni seji Vlade RS, je vlada Janeza Janše tudi uradno umestila sanacijo in rekonstrukcijo strehe in stropov Šrajbarskega turna v Načrt razvojnih programov 2022-2025. Naročilo projektantom in vso dokumentacijo je tako naročila prejšnja vlada.
  • Naloga vlade Roberta Goloba je pravzaprav bila, da potrdi in tako ohrani projekt oz. ne prerazporedi sredstev drugam, po domače povedano, »da se ga ne dotikajo«. Verjamemo, da je tudi krška poslanka pri Gibanju Svoboda Tamara Vonta rekla kakšno dobro besedo za naš grad in da se je posledično projekt obdržal, za kar smo ji hvaležni tudi mi.
  • A nepravično se nam zdi pripisovati zasluge samo eni osebi, ki takrat še ni imela politične funkcije, ali pa Gibanju Svoboda, ki kot politična stranka še sploh ni obstajalo, ko so se zagotavljala sredstva in pripravljali načrti.
  • “Med volilno kampanjo smo poudarjali pomen odprtih vrat v Ljubljani,” so zapisali pri Gibanju Svoboda Krško. Da ne bo ostalo le pri predvolilnih obljubah, svetujemo, naj se lotijo reševanja romske problematike v Posavju in na Dolenjskem. Tako bodo dokazali, da so vrata v Ljubljani zares odprta. Mi smo pripravljeni sodelovati.
  • Nikogar ne napadamo, toda v projekt obnove Šrajbarskega turna smo vložili toliko truda in časa, da se nam zdi pomembno ljudem predstaviti resnico in ozadje dogajanja. Tudi pri pisanju všečnih PR člankov se moramo držati ključnih dejstev.