Ko je fotograf že nezavesten ležal na tleh, so ga še brcali

Na dan prihajajo nove podrobnosti četrtkovega nasilnega protesta v Ljubljani, ki se ga je udeležilo kakšnih 200 ali 300 nasilnežev. Teh ni bilo veliko, so bili pa toliko bolj nasilni, kar priča tudi zgodba enega izmed fotografov, ki je videl, kako so fotografu Borutu Živuloviču razbili glavo, nato pa ga brcali, čeprav je že nezavesten ležal na tleh.

 

Fotograf, ki je spremljal dogajanje, je dogodke opisal za 24ur.com. Kot opisuje je stal na pločniku med vlado in Cankarjevim domom, ko je videl, kako je eden od nasilnežev pristopil k njegovemu kolegu Živuloviču in ga kar naenkrat od zadaj udaril. “Z enim udarcem ga je spravil na tla!” pripoveduje.

Začel je klicati policiste, naj pridejo na pomoč, a ga niso slišali. Tedaj je slišal spodbujanje ostalih nasilnežev, ki so stali v bližini. Pretepača so pozivali: “Daj še njega!” Ta se je res namenil proti njemu, zato je pobegnil in stekel proti policistom.

Uspelo mu je ubežati in povedal jim je, kaj se je zgodilo – da njegov kolega potrebuje pomoč. Ko je videl, da ga ne bo uspel ujeti, se je nasilnež vrnil proti Živuloviču, ki je nezavesten ležal na tleh, in je videl, da ga je še nekajkrat brcnil. Nato je zbežal, Živuloviču pa so na pomoč priskočili policisti. “Če mene ne bi bilo tam in če ne bi začel na pomoč klicati policije, bi ga tepel še naprej, čeprav je bil že nezavesten,” je dejal za omenjeni portal.

Zanimivo sicer je, da so v opozicijskih strankah (SD, LMŠ, Levica in SAB), namesto da bi povsem jasno obsodili včerajšnji nasilni protest, krivdo za izgrede sprevrženo raje iskali pri vladi. Predsednik LMŠ Marjan Šarec je tako namignil, da je protest zrežirala kar vlada. Na to po njegovi oceni nakazuje prisotnost ministra Aleša Hojsa, ki je ob koncu protesta prišel podpreti policiste.

Koordinator Levice Luka Mesece se je vprašal, zakaj je policija že vnaprej pričakovala nasilje na včerajšnjih protestih in ob tem namignil, da ga je policija zrežirala kar sama. Ob tem je seveda pozabil povedati, da so o možnem nasilju na protestu že dva dni pred tem poročali nekateri največji mediji. Na družbenih omrežjih pa so protest napovedovali tudi organizatorji in pozivali k udeležbi. Tanja Fajon pa se je včeraj celo zahvalila vsem, “ki so sinoči vnašali nemir”.

M. P.