Kmetje razočarani nad odločitvijo ministrstva, pridelek bodo prodali drugam

pixabay.com

Kljub napovedi predsednika vlade Roberta Goloba, da bo država odkupila vso slovensko pšenico, se bo očitno na koncu zgodilo ravno obratno. Kmetje so razočarani nad odločitvijo kmetijskega ministrstva, da najcenejšega ponudnika poišče z razpisom, zato zdaj svarijo, da bodo ves pridelek prodali drugam.

Po navedbah kmetov je namreč država ponudila nesprejemljivo odkupno ceno.

Vodja Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved zato pravi, da bo sam svojo pšenico shranil in s prodajo še nekoliko počakal, vsaj nekaj mesecev, da bodo cene na trgu še nekoliko poskočile. “Če država hoče pšenico po najnižji ceni, bi morala zagotoviti razliko, kmet pa mora dobiti tržno plačano ceno. Če hočejo, da se bojo kmetije razvijale oz. da bodo kmetije obstajale,” pravi.

Aleš Kuhar iz biotehniške fakultete pravi, da se kmetje ne bodo prijavili na državni razpis za odkup pšenice, saj menijo, da kmet ne more prodajati po najnižji ceni. “Dvomim tudi, da se bodo zadruge prijavile, saj se bo lahko pšenica prodala po bistveno boljši ceni. Nekje realna cena je 400 evrov v sedanjem času,” je dejal.

A. M.