Kmetijski minister Podgoršek se je med obiskom v Posavju seznanil s posledicami epidemije

Minister Podgoršek ob obisku Eurosada v Krškem.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek se je v ponedeljek mudil na delovnem obisku na Dolenjskem in v Posavju. Terenski obisk je bil namenjen seznanitvi s stanjem v kmetijstvu v času epidemije covida-19 ter drugim odprtim in aktualnim zadevam.

Podgoršek je med drugim obiskal podjetje Evrosad v Krškem. Vodstvo podjetja mu je predstavilo stanje v sadjarstvu v času epidemije. Pri tem so se dotaknili ukrepov, ki so v veljavi, in njihovih posledic na sektor. Podgoršek je izpostavil, da na ministrstvu za sadjarje pripravljajo pomoč za izpad dohodka. Govorili so tudi o težavah, ki se pojavljajo v sektorju in so posledica (ne)stabilnosti verige preskrbe s hrano. Pri tem so se strinjali, da dogovor med deležniki potreben, stabilnost verige pa nujna za preživetje in razvoj tako kmetijskih gospodarstev kot podjetij in trgovin.

Nato je Podgoršek obiskal kmetijo Kerin pri Krškem, ki se ukvarja z vinogradništvom ter pridelavo vina. Trenutna položaj zelo vpliva na njih, saj je epidemija zaustavila prodajo vina zaradi zaprtja restavracij, gostiln in podobno, čutijo pa tudi izpad zaradi zaustavitve degustacij oziroma turističnih obiskov, so povedali. Kmetija je se je lansko leto soočila tudi s pozebo.

Delovni obisk je minister zaključil s srečanjem s predstavniki Vinske kleti Krško. V ospredju pogovorov je bil vpliv epidemije na prodajo vina oziroma njeno zaustavitev, zaradi česar nastajajo viški vina. Pri tem so izpostavili, da je bila pomoč države sektorju vinogradništva pomembna za njihov obstoj.

Minister Podgoršek ob obisku turistične kmetije Kerin.

Obisk kmetijskega ministra Podgorška šole Grm v Novem mestu.

M. P.