Kmetiji Černelič iz okolice Brežic največ glasov javnosti na natečaju EU

Ekološka in biodinamična kmetija Černelič iz Dečnega sela pri Brežicah je prejela največ glasov javnosti na evropskem natečaju Podeželski navdih 2020 (Rural Inspiration Awards 2020).

Za omenjeni naslov se je potegovalo 72 projektov, od katerih se jih je v ožji izbor uvrstilo 15, med njimipoleg kmetije Černelič iz Slovenije še Hiša vin Kokol.

Kmetija Černelič se je v ožji izbor uvrstila, ker se pri svojem kmetovanju poslužuje kolobarjenja, gnojenja z biodinamičnim kompostom domačega goveda in setvijo mešanih posevkov za povečevanje deleža organske snovi v tleh.

Na kmetiji izvajajo metodo brez oranja oz. podrahljavanja, pri kateri se zemlje ne obrača, pač pa se je s posebnim strojem le nekoliko pridvigne in premeša oziroma prezrači. Glavna prednost je, da se tal toliko ne zbije in so prepustna za vodo. Z rahlo zemljo obdržijo več vode v zemlji, ki ob nalivih ne odteče in je posledično manj suše.

Za vseh 15 omenjenih projektov je bilo mogoče glasovati na posebni spletni strani, na koncu pa so razglasili zmagovalca v štirih kategorijah – biogospodarstvo, zmanjševanje vplivov na podnebne spremembe, prilagajanje na podnebne spremembe in za prejetih največ glasov s strani javnosti. In ravno v slednji kategoriji je zmagala kmetija Černelič.

Kmetija je prejela skoraj 7000 glasov v relativno kratkem času, saj je bilo glasovanje odprto zgolj dober teden. Zmagovalce po posameznih kategorijah je razglasil evropski komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja Janusz Wojciechowski, ki je ob tej priložnosti izpostavil, da gre za projekte, ki prikazujejo konkretne rezultate v treh razpisanih kategorijah – biogospodarstvo, prilagajanje na podnebne spremembe in zmanjševanje vplivov na podnebne spremembe, ki so tudi v samem jedru nove evropske strategije Zeleni dogovor.

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so bili, kot pravijo, uvrstitve obeh kmetij v finalni izbor zelo veseli, še zlasti pa jih veseli prejem največjega števila glasov javnosti za ekološko in biodinamično kmetijo Černelič. “Želimo si, da bo ta razglasitev dodatna motivacija in zagon, da v Sloveniji povečamo število kmetij, vključene v ekološko kmetovanje in pridelavo zelenjave,” so zapisali.

M. P.