Kmalu začetek obnove lesenega mostu čez Krko na Borštu

Brežiški župan Ivan Molan in direktorica na javnem razpisu izbranega podjetja Rafael Marija Možina bosta v četrtek podpisala pogodbo za obnovo lesenega mostu čez reko Krko na Borštu, ki ga je decembra lani močno poškodovala narasla reka Krka.

 

Vrednost pogodbe znaša 1,15 milijona evrov, obnovo pa bo sofinanciralo tudi ministrstvo za obrambo v sklopu nadomestila, ki ga občini namenja za uporabo vojaškega letališča v Cerkljah ob Krki.

Narasla reka je sicer decembra lani zlomila enega od središčnih stebrov mostu, kar je povzročilo, da se je sesedla njegova osrednja konstrukcija. Most je od takrat zaprt za ves promet, brežiški župan Molan je ob ogledu škode napovedal gradnjo novega oz. temeljiti obnovo.

Po podatkih brežiške občine so prvi leseni most prek Krke na Borštu začeli graditi leta 1939 in gradnjo končali leta 1941. Most so leta 1963 temeljito obnovili, ker ga je nato močno načel čas, so ga leta 1972 zaprli. Leta 1976 je tedanja jugoslovanska vojska zgradila nov most, ki je zaradi slabega lesa kmalu začel razpadati. Vnovič so ga morali zapreti za ves promet, brežiška občina ga je nato vnovič prenovila na začetku novega tisočletja.

A. M.