Kje vse v Posavju se lahko zaposleni veselijo božičnice?

pixabay.com

V uredništvu preverjamo, kolikšne božičnice izplačujejo v večjih podjetjih Posavja. Veliko je še podjetij, ki smo jih povprašali ali bodo v letošnjem letu izplačali božičnico, 13. plačo ali kako drugače nagradili zaposlene ob koncu leta , vendar nam še niso odgovorili. Vsekakor so tako imenovane božičnice izplačali v uspešnih podjetjih, kjer stavijo na zaposlene in se zavedajo njihovega prispevka k uspešnosti podjetja.

Novost zakona o dohodnini, ki velja od 1. januarja letos, je izvzem dela plače za poslovno uspešnost iz davčne osnove dohodka iz delovnega razmerja. In sicer do višine 70 odstotkov zadnje znane povprečne mesečne plače v državi. Del božičnice je tako izvzet iz osnove za dohodnino. Davčno je razbremenjena je tudi obdavčitev nagrad za poslovno uspešnost, veljati bo začelo z januarjem 2018. Po teh spremembah bodo nagrade za poslovno uspešnost v celoti izvzete iz dohodnine.

Iz uprave Skupine GEN-I so nam sporočili, da bodo v decembru 2017 izplačali vsem »zaposlenim božičnico v višini 70 % povprečno izplačane plače v Sloveniji, ki s 1.1.2017 pomeni tudi davčno razbremenitev tovrstnega izplačila.« Dodali so še, da z izplačilom božičnice sporočajo »vsem zaposlenim, da se zavedamo doprinosa vsakega izmed njih k uspešnemu poslovanju Skupine GEN-I v letu 2017.«

Iz službe za odnose z javnostmi Krke, tovarne zdravil, d. d., Novo mesto, ki ima podružnico tudi v Krškem, so nam sporočili, da bodo božičnico v višini 1.287,53 EUR bruto  prejeli vsi redno zaposleni in zaposleni preko zaposlitvenih agencij. Višina bruto izplačila je za vse zaposlene enaka. Božičnico bodo izplačali še pred božičem.

Lisca d. d. bo tudi letos vsem svojim zaposlenim v mesecu decembru izplačala t.i. »božičnico«, ki je letos zaradi spremembe dohodninske zakonodaje definirajo kot Nagrada za poslovno uspešnost. Znesek nagrade bo 500 EUR bruto, izplačilo pa bo izvedeno 20.12.2017.

Iz Termoelektrarne Brestanica d.o.o. so nam sporočili, da božičnice ne bodo izplačali.

Skupina TPV bodo tudi letos izplačali nagrado za poslovno uspešnost, ki se bo nakazala skupaj z decembrsko plačo. O njeni višini še ne morejo govoriti, ker se bo znesek izplačane nagrade določil glede na uspešnost poslovanja v celem letu, ki pa še ni zaključeno. Vendar glede na trenutne rezultate z »dobro mero gotovosti pričakujejo, da bo znesek višji kot lasno leto«, so še sporočili.

Mercator bo zaposlenim izplačal božičnico v višini 110 evrov neto, prejeli jo bodo 15. decembra, in sicer v obliki e-bonov. To pomeni, da jim bo ta znesek naložen na kartico Pika. Božičnico bodo prejeli vsi zaposleni, tako redno kot prek zaposlitvenih agencij.

 Lidl je božičnico v znesku 260 evrov bruto izplačal 15. decembra. Prejeli so jo vsi zaposleni. Hofer pa bo vsem zaposlenim izplačal 250 evrov bruto, prav tako bodo to prejeli vsi zaposleni. Podatki o ostalih trgovskih družbah še niso znani.

V Petrolu bodo izplačali božičnico v višini 30 evrov neto, vsem zaposlenim, izplačilo se je izvedlo ob plači, ki je bila 15. decembra. Vsi zaposleni v Sloveniji pa bodo prejeli še nagrado za poslovno uspešnost, ki bo 1100 evrov bruto na zaposlenega.

Pošta Slovenije klasične božičnice ne bo izplačala. Dodatna izplačila so glede na poslovno uspešnost. Kako bo s tem letos, zaenkrat ni javno dostopnih podatkov.

V Zavarovalnici Triglav klasične božičnice ne bo izplačane. O izplačilu nagrade na podlagi uspešnosti poslovanja pa še niso odločali.

V primeru, da dobimo odgovore še od drugih posavskih podjetij bomo le te objavili v dodatnem prispevku.

N. N.