Kje v Posavju je največ možnosti, da se okužite s covidom-19?

Okužbe z novim koronavirusom so do zdaj potrdili v vseh posavskih občinah. Največ so jih potrdili v Krškem (14), sledijo Sevnica (11), Brežice (5), Bistrica ob Sotli (4), Radeče (3) in Kostanjevica na Krki (2). A število potrjenih okužb ne nujno pove, kje imate največje možnosti, da se okužite s koronavirusom. Zakaj?

Naravno bi sklepali, da je največ možnosti za okužbo tam, kjer je potrjenih največ okužb – v Posavju je to v Občini Krško. A dejansko občutek o pravi nevarnosti okužbe dobimo šele, ko pogledamo podatke o aktivnih primerih okužb, ki jih vodi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), to je številu tistih, ki so aktivno, trenutno še okuženi. Nekateri, ki so imeli potrjen covid-19, so namreč do danes že ozdraveli in torej niso več prenašalci okužbe.

Če pogledamo samo aktivne primere okužb, potem je slika v Posavju nekoliko drugačna.

Največ možnosti za okužbo je v Sevnici, kjer so po podatkih NIJZ trenutno aktivno okužene štiri osebe. Sledita Krško in Brežice, kjer imajo trenutno po dve aktivno okuženi osebi. Po eno aktivno okužbo imajo v Radečah in Kostanjevici na Krki, nobene pa v Bistrici ob Sotli.

M. P.