Ker jim je v LMŠ, SD in Levici padla vlada, s protesti rušijo novo

Marjan Šarec in Dejan Židan

Včerajšnji protest nekaj tisoč protestnikov v Ljubljani je pokazal tisto, kar so nekateri mediji že pred časom namigovali, namreč, da za protesti v resnici stojijo stranke, ki so pred dvema mesecema izgubile oblast. Pa ne zato, ker bi jih spodnesle katere druge stranke ali politične skupine, pač pa iz lastne nesposobnosti.

In te stranke bi se zdaj rade na oblast vrnile s protesti, brez programa in ponovnega preverjanja podpore na volitvah.

Ko je pred več kot dvema mesecema odstopil takratni predsednik vlade Marjan Šarec, je dejal, da odstopa, ker vlada ni bila sposobna izvesti strukturnih reform. V resnici pa so se v ozadju skrivala močna nesoglasja med takratnimi strankami koalicije LMŠ, SD, SMC, SAB, DeSUS in Levice, ki so Šarca na koncu prisilile k odstopu.

No, namesto, da bi LMŠ, SD in Levica priznale, da za vladanje pač niso sposobne, ker se ne znajo pogovarjati, hkrati pa nimajo idej, da bi izpeljale potrebne reforme, so že kmalu po oblikovanju nove vlade (SDS, SMC, NSi in DeSUS) začele rovariti in pozivati k protestom. Najprej dokaj sramežljivo, v zadnjih dneh pa vse bolj odkrito. Tako je v četrtek Šarec že povsem odkrito pozival k protestom, sledili pa so mu še poslanci SD in Levice.

Ob tem se je sicer pokazalo, da so omenjene stranke same aktivno vpete v organizacijo protestov, predvsem stranka Levica. Slednje dokazuje tudi to, da sta se včerajšnjih protestov udeležila glavni koordinator Levice Luka Mesec in glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj. Poleg tega v skupinah na Facebooku, kjer izmenjujejo mnenja protestniki, kot administratorje skupin najdemo mnoge člane Levice oziroma nekatere kandidate na njeni listi za volitve.

Včerajšnji protest je sicer pokazal tudi na precejšnje anomalije med protestniki. Te se namreč razglašajo za nasprotnike vladnih ukrepov za zajezitev epidemije koronavirusa, hkrati pa je jasno, da je zanje edini moteč element vlada sama. Poleg tega zahtevajo odpravo ukrepov, ob tem pa se ne zavedajo, da bo ravno z njihovo prehitro odpravo  prišlo do drugega vala okužb, ko bodo potrebni novi, še bolj radikalni ukrepi.

To nasprotje zahtev protestnikov je še najbolje opisal novinar Bojan Požar, ki je včeraj zapisal: “Meščani nesrečnega italijanskega Bergama, mesta-žrtve koronavirusa, zahtevajo odgovornost oblasti, ker ni pravočasno uvedla omejitev gibanja, karantene, pri nas pa objestno kolesarijo proti vladi, ki je takšne omejitve gibanja uvedla, da žrtev bi bilo še več …?!”

Zato v LMŠ, SD in Levici s spodbujanjem in organizacijo protestov vsem nam delajo bolj slabo uslugo. Enkrat so že zavozili, zato naj vodenje države raje prepustijo sposobnejšim od sebe.

M. R.