Keber zlorabljal položaj za zasebni zaslužek

Vir: STA

Na torkovem protestu pacientov, ki ga je organiziral Jaša Jenull, je nastopil tudi nekdanji zdravstveni minister Dušan Keber. Ta je med drugim že večkrat kritiziral zdravnike, ki da so dvoživke, ker da poleg dela v državnih zdravstvenih ustanovah izven njih v svojem prostem času opravljajo še dodatno delo. Dokumenti, ki so jih objavili v organizaciji Mladi zdravniki, pa razkrivajo Kebrovo dvoličnost. Kažejo namreč, da je svoj položaj v javni ustanovi zlorabljal za lasten zaslužek.

 

Keber je namreč leta 1996 strokovni direktor Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani. Hkrati je bil lastnik podjetja Educatio Medica. Omenjeno podjetje je v hotelu Lek v Kranjski gori dolga leta redno organiziralo strokovne tečaje za zdravnike. Prijavnino je bilo treba plačevati na žiro račun Kebrovega podjetja, prijave pa so zbirali v tajništvu Klinike za žilne bolezni UKC Ljubljana v nekdanji bolnišnici Trnovo, kjer je Keber delal, razkrivajo objavljeni dokumenti.

Pri tem je treba povedati, da so bili tečaji v marsikateri specialnosti praktično obvezni, Keber pa je v enem vikendu zaslužil večkratnik mesečne plače zdravnika. Pri tem je namesto organizacije izobraževanj v okviru fakultete ali klinike, to počel kot zasebnik. Občasno celo v prostorih kliničnega centra. V času, ko je bil v javni službi, je znanje, ki ga je pridobil kot profesor in zdravnik javne bolnišnice, tržil v zasebnem podjetju.

“Zato boli dejstvo, da nas ravno Keber zdaj obtožuje pohlepa, dvoživkarstva in popoldanskega dela pri zasebnikih,” so v pismu, poslanem Mladim zdravnikom, zapisali nekateri nekdanji Kebrovi kolegi.

A. M.