Kdo so najbogatejši Slovenci?

pixabay.com

Revija Manager je v letošnji novembrski številki objavila lestvico stotih najbogatejših Slovencev. Vsekakor vedno razburka domačo javnost, saj zbudi pri ljudeh zavist in obrekovanje, pri nekaterih pa tudi občudovanje.

Sto najbogatejših Slovencev ima 5,18 milijarde evrov premoženja, kar je približno osmino slovenskega bruto družbenega proizvoda (BDP). Njihovo premoženje se je v letu dni povečalo za 12,5 odstotka.

Prvih deset najbogatejših v Sloveniji: Samo in Izza Login, Sandi Češko, Marko Pistotnik, Joc Pečečnik, Tatjana in Albin Doberšek, Damijan Merlak, Igor Akrapovič, Nejc Kodrič, Gabrijel in Petra Rejc in družina Lah. Prag za vstop na lestvico se je letos zvišal. Potem ko je lani za uvrstitev med sto najbogatejših zadoščalo 17,6 milijona evrov premoženja, ga je bilo letos prvič potrebnega več kot 20 milijonov evrov.

Zakonca Iza in Samo Login, ustanovitelja podjetja Outfit7, ki si je izmislilo aplikacijo z govorečim mačkom Talking Tom, tudi letos ostajata na vrhu lestvice najbogatejših Slovence. Premoženje zakoncev Login so letos pri Managerju ocenili na 689 milijonov evrov. To je odstotek manj kot lani.

Ustanovitelj Studia Moderna Sandi Češko je bil do leta 2013 trikrat zapored najbogatejši Slovenec, je v zadnjem letu povečal svoje premoženje za 63 odstotkov, kar znaša 300 milijonov evrov. To je bilo dovolj, da je z lasnkega petega mesta napredoval na letošnje drugo mesto.

Novinec na lestvici je Rok Špruk, lastnik tekstilne tovarne Tekstina iz Ajdovščine, ki je na 45. mestu z ocenjenim premoženjem 31,5 milijona evrov.

Med sto najbogatejšimi Slovenci, ki so bili že lani na lestvici, se je najbolj povečalo premoženje družine Albreht, ki ima v lasti Zlatarno Celje. Njihovo premoženje se je povečalo za 95 odstotkov, tako, da sedaj znaša 37 milijonov evrov.

Najbolj pa se je zmanjšalo premoženje Boštjana Bandlja, lastnika podjetja Belektron, ki trguje z emisijskimi kupon, za 35 odstotkov. Pristal je na 95. mestu z 21,3 milijoni evrov.

Kot zanimivost naj omenimo, da sta na 16. mestu Dari in Vesna Južna, ki sta kupila sevniško konfekcijo Lisca. Njuno premoženje znaša 67,4 milijone evrov.

Anton Pangrčič, ki je na 49. mestu ima v Brežicah tri podjetja, ki skupaj zaposlujejo blizu 300 ljudi. Največje izmed njih je Kovis. Njegovo premoženje je ocenjeno na 30,1 milijona evrov. V vseh treh podjetjih Kovisu, Livarni in Transporih ima 15-odstotni delež. Ta delež v vseh treh podjetjih znaša dobrih pet milijonov evrov.

Na 50. mestu je Vladimir Gregor Bahč, ki je po rodu iz Posavja. Vladimir Gregor Bahč je predsednik uprave in skoraj 80-odstotni lastnik novomeškega TPV. Njegovo premoženje je ocenjeno na 29,5 milijona evrov.

Lestvica 100 najbogatejših, kot so to predstavili v reviji Manager ter nato objavili tudi v poslovnem časniku Finance, 1. del (od 1. do 49. mesta).
Lestvica najbogatejših 2. del – od 50. do 100. mesta. (Vir: Manager in Finance).

K. J.