Kdaj bomo lahko koristili turistične bone?

Tretji protikoronski zakon ukrepov za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu velja od 1. junija, turističnih bonov za počitnice v Sloveniji pa za zdaj še ni mogoče koristiti v izbrani nastanitvi.

Vladni govorec Jelko Kacin pričakuje, da bo to mogoče najpozneje do 15. junija. V dveh tednih bi morali rešiti vsa odprta vprašanja v zvezi z boni.

Turistični boni so poleg subvencioniranja skrajšanega delovnega časa do konca leta ter podaljšanja subvencioniranja čakanja na delo še v mesec junij eden od njegovih nosilnih ukrepov.

Bone bomo prejeli vsi prebivalci Slovenije, polnoletni v višini 200 evrov, mlajši pa v višini 50 evrov. Unovčili jih bodo lahko do konca leta za plačilo nočitve oz. nočitve z zajtrkom v nastanitvenih obratih v Sloveniji.

Podrobnosti v zvezi s koriščenjem bonov bo določila uredba, ki jo vlada še pripravlja. “V njej bo določeno vse, kar je pomembno,” je dejal Kacin.

Turistični boni bodo evidentirani v korist upravičenca v informacijskem sistemu Finančne uprave RS (Furs), ki bo poskrbela tudi za povračilo stroška nastanitve izbranemu turističnemu ponudniku.

Zakon tudi določa, da v primeru plačila storitve z bonom ponudnik storitve za istovrstno storitev ne sme zaračunati višje cene kot v primeru plačila z drugimi plačilnimi sredstvi.

Kacin je pojasnil, da mora zdaj Furs vzpostaviti informacijski sistem in turistične bone naložiti na davčne številke prebivalcev Slovenije. “Ko bo to opravljeno, bo vsak prejel sporočilo, vse pa bo potekalo v elektronski obliki,” je pojasnil. Od takrat dalje bo mogoče opraviti rezervacijo.

Vlada je turistične bone vgradila v tretji protikoronski zakon v želji pomagati slovenskemu turizmu, ki ga je epidemija novega koronavirusa močno prizadela. Celotno vrednost bo treba izkoristiti naenkrat, v proračunu je za to namenjenih 345 milijonov evrov.

Po dveh mesecih zaprtja zaradi epidemije novega koronavirusa so manjši turistični namestitveni obrati, kampi in planinske koče odprli vrata 18. maja, večji hoteli in zdravilišča pa lahko goste začenjajo sprejeti s 1. junijem.

M. P.