Kazenske ovadbe zaradi kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete

Fotografija je simbolična.

Novomeški kriminalisti so v mesecu maju Okrožno državno tožilstvo Krško podali več kazenskih ovadb, razlog je sum kaznivih dejanj davčne zatajitve, ponareditve ali uničenja poslovnih listin in gospodarski kriminal. Ovadbe so vložili tudi zoper tri osebe na Dolenjskem, ena od njih naj bi bila Tatjana Fink, nekdanja predsednica uprave družbe Trimo Trebnje, šlo pa je za dejanja, povezana z menedžerskim prevzemom Trima.

Skupno so kriminalisti v treh preiskanih primerih v mesecu maju letos ugotovili sum oškodovanja v višini 5,535 milijona evrov.

V prvem primeru so na Okrožno državno tožilstvo v Krškem vložili kazensko ovadbo zoper fizično osebo in gospodarsko družbo zaradi suma  storitve  več  kaznivih  dejanj davčne zatajitve in kar 15 kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja poslovnih listin.

Med preiskavo so ugotovili, da se je osumljenec v letih 2015 in 2016 kot direktor gospodarske  družbetrgovine  z  gradbenim  materialom in elektronskimi napravami, izognil plačilu davkov in neupravičeno dobil vrnjen davek v Republiki Sloveniji za dobave različnega blaga kupcem v drugih državah v EU, v višini več kot 1.185.000 evrov.

Osumljenec je knjiženje poslovnih dogodkov v poslovne knjige izkazoval na podlagi vsebinsko napačnih listin.

V drugem primeru so kriminalisti na Okrožno državno tožilstvo Krško podali
kazensko ovadbo zoper fizično osebo iz Hrvaške in slovensko gospodarsko družbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja davčne zatajitve in 7 kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja poslovnih
listin.

Ugotovljeno je bilo, da se je osumljenec kot direktor gospodarske družbe – trgovine z žiti in elektronskimi napravami, pri poslovanju izognil plačilu davkov, saj je neupravično pridobil vrnjen davek v Republiki Sloveniji, za dobave različnega blaga kupcem v drugih državah EU, v višini skoraj 250.000 evrov.

Tudi on je knjiženje poslovnih dogodkov v poslovne knjige izkazoval na podlagi vsebinsko napačnih listin.

Novomeški kriminalisti so podali ovadbe tudi proti trem vodilnim z Dolenjske. Tako je ena izmed osumljenk kot predsednica uprave zlorabila svoj položaj in podpisala več kreditnih pogodb, pridobljena sredstva pa so bila uporabljena za managerski prevzem te iste družbe. Mediji poročajo, da naj bi šlo za Tatjano Fink, nekdanjo predsednico uprave Trima Trebnje.

Druga osumljenca sta bila sopodpisnika pogodb in direktorja družbe, ki  je kredit prejela. Trimo je bil domnevno oškodovan za 4,1 milijona evrov.

M. P.