Karantenske odločbe nadomeščajo potrdila

V. d. generalne direktorice direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič. (vir: Kabinet predsednika Vlade RS)

Vesna Petrič Kerstin z ministrstva za zdravje je na včerajšnji vladni novinarski konferenci povedala, da epidemiologi v teh zaostrenih razmerah lahko vzpostavljajo stike samo še z na novo potrjenimi okuženimi osebami. Okuženi osebi razložijo, kako naj ravna in tudi kako naj obvešča tiste osebe, s katerimi je bila v stiku.

Epidemiologi oseb, ki so bile v stiku z okuženo osebo, ne pokličejo več in o njih ne obveščajo ministrstva za zdravje, da bi jim to izdalo odločbo o karanteni na domu.

Sprejet je interventni zakon, ki prinaša novo ureditev, s katero želijo na ministrstvu zagotoviti, da bo obveščenih čim več tistih, ki so bili v tesnem stiku z okuženo osebo – da bodo ti lahko, če ne gre drugače, ostali v karanteni na domu in bodo za ta čas prejeli nadomestilo dohodka.

Po navodilu epidemiologa bo tisti, ki mu je bila potrjena okužba s koronavirusom, obvestil vse, s katerimi je bil v tesnem stiku z okuženim. Če ima nameščeno aplikacijo #OstaniZdrav, bo po navodilu epidemiologa vnesel TAN-kodo in s tem omogočil, da bodo o tveganem stiku z njim obveščeni prek aplikacije vsi, ki jo imajo naloženo in vključeno.

Vsi, ki jim je bilo sporočeno, da so bili v tesnem stiku z okuženo osebo neposredno ali prek aplikacije, bodo morali ostati doma in ravnati, kot da so v karanteni na domu.

Če so zaposleni, o tem, da so bili v tesnem stiku z okuženo osebo, obvestijo delodajalca. Delodajalec se bo v sodelovanju z zdravniki medicine dela odločil, ali lahko oseba dela od doma, ali se ji lahko delo organizira tako, da ne bo mogoč morebiten prenos okužbe na druge zaposlene med delom in niti med prihodom na delo in z dela domov, ali pa naj oseba ostane v karanteni na domu.

Za potrdilo, ki ga bo dobil zaposleni na svoj naslov, bo poskrbel delodajalec. S tem potrdilom zaposleni pri delodajalcu uveljavlja nadomestilo.

Samozaposleni, družbeniki in kmetje, ki si dela ne morejo urediti na tak način, da ne bi ogrožali drugih, bodo do potrdila prišli tako, da bodo o tem, da so bili obveščeni o tesnem stiku, obvestili svojega izbranega zdravnika. Ta bo tako kot v prvem primeru posredoval pri NIJZ, da bodo osebi poslali potrdilo o napotitvi v karanteno na domu. S tem potrdilom bo posameznik na FURS-u uveljavljal nadomestilo. Tudi zaposleni pri manjših delodajalcih, ki jim še ni uspelo vzpostaviti sodelovanja s specialisti medicine dela in športa, lahko potrdilo pridobijo prek svojega izbranega zdravnika.

Na ministrstvu se zavedajo, da so nekateri zaposleni zaradi narave dela ostali doma v soglasju z delodajalcem tudi v tem vmesnem času, ko se odločbe niso več izdajale, kot tudi ne potrdila. Za tiste, ki doma ne morejo opravljati dela od doma ali koristiti ur oziroma dopusta, bo delodajalec pridobil potrdilo tudi za to obdobje.

Za vse, ki pa so bili do zdaj s strani epidemiologa obveščeni, da bo karantena odrejena na domu, je za uveljavljanje nadomestila še vedno potrebna odločba ministrstva.

NIJZ je pripravil tudi usmeritve za šole in vrtce v primeru okuženega otroka ali zaposlenega. V takem primeru ostanejo otroci iz iste skupine in njihovi vzgojitelji, učitelji ali pomočniki deset dni doma. Eden od staršev otroka, ki bo ostal doma, torej v karanteni na domu, bo lahko uveljavljal nadomestilo za odsotnost z dela zaradi varstva otroka. Šola oziroma vrtec bo poslal na NIJZ seznam tistih otrok, katerih starši potrdilo potrebujejo. NIJZ bo poslal potrdilo za otroka na naslov, ki ga bodo dali starši.

Tisti, ki jih bo v karanteno na domu napotila policija na meji, bodo lahko uveljavljali nadomestilo s potrdilom, ki ga bo osebam izročila policija.

Protokoli in usmeritve, kako bo ta sistem bolj podrobno potekal, bodo takoj po objavi interventnega zakona objavljeni na spletnih straneh ministrstva in NIJZ.

Nova ureditev ne predvideva nadzora, ki bi ga izvajala država. Na ministrstvu za zdravje verjamejo, da se posamezniki zavedajo, da bo le s spoštovanjem vseh strokovnih navodil in priporočil najhitreje mogoče prebroditi to zahtevno fazo epidemije.

Vir: tukaj /

M. P.