Kam v Posavju na Martinovo soboto?

pixabay.com

Legenda o sv. Martinu

Martinovo je praznik, ki sega daleč v čas pred našim štetjem, čeprav je danes videti krščanski. V jesenskih praznovanjih so se naši poganski predniki zahvaljevali bogovom za dobro letino in jih hkrati prosili za ponovitev obilja v prihodnjem letu. Zaradi splošne priljubljenosti cerkev med pokristjanjevanjem praznika ni odpravila, ampak ga je zaznamovala z znanim in med ljudmi čaščenim svetnikom, svetim Martinom.

Sv. Martin Tourski je bil cerkveni konjeniški častnik v Galiji (zdajšnja Francija), pozneje pa je postal škof. Ker je bil skromen in dobrega srca, so ga imeli ljudje radi in kmalu so okrog njegovega življenja spletali legende. Najbolj znana je zgodba, po kateri naj bi pozimi srečal berača. Ker ni imel nič drugega, kar bi mu lahko podaril, je prerezal na pol svoj plašč in ga polovico dal beraču, da ta ne bi zmrznil.

Pozneje so ga izvolili za škofa. Legenda pripoveduje, da je v svoji skromnosti celo zavrnil škofovsko mesto in se skril med gosi, ki pa so ga izdale z gaganjem.

Tudi po tem, ko je sprejel mesto škofa, je ostal neizmerno skromen in znan zlasti po svojem zavzemanju za reveže. Po njegovi smrti so ga ljudje začeli častiti kot svetnika.

Praznik sv. Martina sovpada z dnem, ko je bil krščen Martin Luther, zato so praznovanja katolikov in protestantov podobna.

Martinovo ali jesenski pust

Martinovo pri nas imenujemo tudi Martinov dan, sv. Martín, martinje, sumarčica, šmarčica (od tod glagol šmarčevati – gostiti se na martinovo) in jesenski pust, ker zaradi obilice hrane, pijače in veseljačenja sklene jesensko kmečko delo. Pri nas je martinovo, še posebno v vinorodnih krajih, zelo priljubljeno in je eden pomembnejših ljudskih praznikov, saj je, kakor je vsem znano, povezano z vinom, ki okrog tega dne nastane iz mošta.

Martinova gos

Gos je v simboličnem smislu solarna žival, povezana z gibanjem sonca. Martinova gos označuje nižanje Sonca, božična pa njegov skorajšnji dvig. Bila je atribut keltskih, vojnih bogov, rimskega Marsa, nekoč poljedelskega boga, zato so jim gosi žrtvovali. Simbolizira tudi zdravilno moč, čuječnost (Martina naj bi gosi izdale, ko se je skril med njih, zato morajo na njegov god umreti), ljubezen, dih, hišno gospodinjo.

Ne glede na to, kako praznujemo spomin na sv. Martina, je pomembno, da ne pozabimo na globlji pomen tega dneva, ki prihaja od tega skromnega dobrosrčnega moža. Ob nazdravljanju s kozarcem vina v roki je prav, da se zahvalimo za izobilje v življenju in, če se le da, pomagamo drugim, kot je to počel sv. Martin.

Martinova sobota v Posavju

V Posavju se v soboto dogaja veliko različnih dogodkov, ponudba vsebin pa je raznolika, tako, da se za vsak okus najde nekaj.

Martinovanje 2017 – krst mošta in mlado vino

Sobota, 11. 11., ob 19.00 na Posestvu Istenič v Stari vasi na Bizeljskem: Martinovanje 2017; krst mošta in mlado vino, Isteničeva Martinova pojedina, izbor bizeljske vinske kraljice, ansambel Kranjci.

Kulturno-etnološka prireditev »Martinovanje po starih in novih šegah«

Sobota, 11. 11., ob 19.00 v OŠ Leskovec pri Krškem: kulturno-etnološka prireditev »Martinovanje po starih in novih šegah«.

Martinov pohod od pletenke velikanke do malkovških goric

Sobota, 11. 11., ob 10.00 izpred pletenke v Tržišču: Martinov pohod od pletenke velikanke do malkovških goric. Pohod traja do predvidoma 14.00.

Martinov sejem na Bizeljskem

Sobota, 11. 11., od 16.00 do 20.00 v Zadružnem domu na Bizeljskem: Martinov sejem na Bizeljskem.

Martinov Jam Session: Gost večera – Janez Gabrič

Sobota, 11.11, od 21.00 do 1.00 v Mladinskem Centru Brežice.

Martinovanje v Restavraciji Štefanič

Sobota, 11. 11., ob 20.00 v Restavraciji Štefanič v Brežicah: martinovanje; martinovanje bo vključevalo okusen Martinov meni, krst mošta in živo glasbo. Potrebne so predhodne rezervacije.

Martinovanje na Studencu

Sobota, 11. 11., od 14.00 dalje na parkirišču nad gasilskim domom na Studencu: martinovanje na Studencu. Organizator: Društvo vinogradnikov Studenec.

Martinov jesenski sejem

Sobota, 11. 11., ob 8.00 do 12:00 na tržnici na Vidmu: Martinov jesenski sejem.

Martinovanje pod kozolcem

Sobota, 11. 11., ob 19.00 v Gostilni Šekoranja na Bizeljskem: martinovanje pod kozolcem; Martinova večerja, živa glasba, krst mošta.

Martinov pohod

Sobota, 11.11., ob 7.00 Martinov pohod ob poti duš in prijateljstva, kmetija Špiler Kostanjek pri Krškem.

N. N.