Kakšnje je mnenje Nataše Pirc Musar glede ograje v Rigoncah?

Nataša Pirc Musar (FOTO: 24ur.com)

“Do konca leta bomo odstranili rezilno žico in vse ostale tehnične ovire na meji, saj so se izkazale za neučinkovite in nehumane.” Tako so se v koalicijski pogodbi zavezale Gibanje Svoboda, SD in Levica. Notranji minister iz največje vladne stranke Boštjan Poklukar pa je na obisku v občini Brežice konec prejšnjega tedna obljubil, da bo panelna ograja v Rigoncah ostala. Kako gleda na to obljubo, so pri portalu N1 vprašali predsednico republike Natašo Pirc Musar.

Notranji minister Boštjan Poklukar je ob obisku vasi Rigonce konec prejšnjega tedna županu občine Brežice Ivanu Molanu in tamkajšnjemu lokalnemu prebivalstvu obljubil, da bo zaradi povečanja nezakonitih prehodov meje na tem območju okrepljena navzočnost policije in da bo panelna ograja v Rigoncah ohranjena.

Portal N1 je zanimalo, kako najnovejšo Poklukarjevo obljubo ocenjuje predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je bila v preteklosti do ograje na meji s Hrvaško zelo kritična. Tako je ob njenem postavljanju leta 2015 na Twitterju zapisala: “Za božjo voljo – ali res ni drugih rešitev kot postavljanje ograje? S tem problem le prestaviš PRED ograjo. Zelo evropsko, zelo orbanovsko.”

Iz urada Nataše Pirc Musar so odgovorili, da ograja, še posebej žičnata, po mnenju predsednice republike ni ustrezna rešitev za upravljanje migracijskih tokov. “Zato predsednica razume odločitev največje koalicijske stranke, da je to zavezo zapisala v predvolilni program, kasneje pa tudi v koalicijsko pogodbo. Treba je zasledovati načelo sorazmernosti, še posebej zato, ker obstajajo drugačne oblike nadzora, ki manj posegajo v življenje ljudi in živali.” Ob tem pa so dodali, da je vsekakor treba upoštevati tudi voljo in želje lokalnega prebivalstva. “Predsednica ob tem podpira tudi poziv sosednji Hrvaški k učinkovitejšemu nadzoru zunanje schengenske meje,” so še navedli v uradu predsednice Pirc Musar.

Poklukarjeva napoved o ohranitvi ograje na delu meje pa je v nasprotju s predvolilnimi obljubami sedanjih vladnih strank in z zavezo v koalicijskem sporazumu o takojšnji odstranitvi ograje na meji s Hrvaško. Spomnimo: prvak Gibanja Svoboda Robert Golob je obljubo o odstranitvi ograje prvič javno izrekel skoraj dva meseca pred volitvami. “Ograja bo umaknjena, o tem sem prepričan, saj nima nobene funkcije več. Pri zajezitvi begunskih in migrantskih tokov ni pomagala,” je poudaril.

Vir: N1