Kakšni so postopki po tem, ko je Šarec priznal poraz in odstopil?

Janez Janša, predsednik Slovenske demokratske stranke (vir: Zajem zaslona)

Potem ko je Marjan Šarec priznal poraz in odstopil kot predsednik vlade ter se je s padcem njegove vlade seznanil tudi državni zbor, so začeli teči roki za morebitno oblikovanje nove vlade. Za zdaj vse kaže, da lahko novo vlado edini oblikuje predsednik SDS Janez Janša.

V nasprotnem primeru se nam aprila po vsega letu in pol obetajo nove volitve.

Slovenska zakonodaja predvideva, da ima predsednik republike v 30 dneh po tistem, ko se državni zbor seznani z odstopom predsednika vlade (državni zbor je to naredil v sredo), na voljo 30 dni, ko lahko predlaga novega mandatarja, lahko pa tudi obvesti državni zbor, da se za to ni odločil. V tem primeru začne teči 14-dnevni rok, v katerem lahko mandatarja predlaga poslanska skupina ali najmanj 10 poslancev. Če se to ne zgodi, nastopi tretji, 48-urni rok, v katerem lahko poslanci odločijo o tem, ali bodo šli v tretji krog volitev mandatarja, v katerem pa za izvolitev zadostuje navadna večina. Če tudi potem nov predsednik vlade ni predlagan in imenovan, predsednik republike razpusti državni zbor in razpiše predčasne volitve. Pahor je nekatera neformalna posvetovanja o novem mandatarju že začel, intenzivneje pa naj bi pogovori stekli naslednji teden.

Čeprav se vse stranke že pripravljajo na volitve, je hkrati očitno, da v ozadju potekajo tudi pogovori o oblikovanju morebitne nove vlade. Slednjo bi, kot se nakazuje, lahko sestavljale SDS, NSi, SMC in DeSUS.

Prednost takšne vlade bi bila, da bi odražala dejansko voljo volivcev, saj bi jo vodila SDS, ki je na volitvah pred letom in pol dobila največ glasov.

Na ta način bi imela vlada med volivci precej večjo legitimnost, kot jo je imela vlada Marjana Šarca, ki je bila na volitvah šele druga in je dobila za kar polovico manj glasov kot SDS. Prednost takšne vlade bi tudi bila, da bi jo vodil izkušen politik, kar Janša nedvomno je, kar pomeni, da bi lahko začela takoj z delom in bi bila tudi bolj operativna.

Tretja prednost pa bi bila, da bi bila takšna vlada po vsej verjetnosti dokaj stabilna, saj je Janša edini politik, ki mu je do zdaj uspelo vlado voditi celoten štiriletni mandat, ne da bi ta prej razpadla.

Kaj so bo dogajalo v prihodnjih dneh, bomo seveda še videli. Nedvomno bodo skušali na politični levici narediti vse, da do nove vlade ne bi prišlo, Šarcu pa omogočiti, da odide na volitve še preden mu podpora, ki mu že nekaj časa pade, ne povsem zgrmi.

Zato ne bi bilo presenečenje, če bi se levici naklonjeni mediji, kot so Delo, Dnevnik in Večer, pa tudi POP TV, Siol in RTVS, ki jo v programskem svetu obvladuje levica, Janše lotili z namišljenimi aferami in dokumenti, ki bodo k njim curljali iz državnih organov. Slednje je na primer včeraj že napovedal medijski portal Nova24TV, ki je poročal, da bodo mediji Janšo skušali napasti s starimi zgodbami, ki so padle na sodiščih. Vse skupaj naj bi na novem spletnem portalu začela novinarja Primož Cirman in Vesna Vuković, ki pišeta za spletni portal Siol.net – ta je pod nadzorom Šarčevega državnega sekretarja Damirja Črnčeca. Pri gre seveda za tipično zlorabo novinarskega poklica in medijev, ki so pod nadzorom države, a to je že druga zgodba.

M. P.