Kakšne ukrepe za zajezitev koronavirusa sprejemajo posavske občine

Posamezniki na spletu širijo lažne govorice o okuženem osebju v ZD Krško.

V Občini Krško in Brežice so včeraj zaradi epidemije koronavirusa v skladu z navodili vlade ustavili mestni potniški promet. Zaprli so lokale, knjižnice, športne objekte in druge prostore ter prepovedali uporabo igral in fitnesov na prostem, kar so naredili tudi v preostalih štirih posavskih občinah.

V Krškem izposoja koles ni prepovedana, vendar na občini uporabnike pozivajo, naj dosledno izvajajo samozaščitne ukrepe, kot so umivanje oz. razkuževanje rok. Vzdrževalec sicer enkrat vsa kolesa in ostalo opremo razkuži.

Župan občine Krško Miran Stanko je včeraj vse občanke in občane pozval, naj upoštevajo vsa navodila pristojnih strokovnih služb, predvsem pa naj ostanejo doma, saj je to najbolj učinkovit način za preprečevanje širjenja virusa.

Zaradi epidemije je Občina Krško tudi podaljšala rok za oddajo vlog za vrtce, ki je podaljšan do 25. marca. Za vse starejše občane v stiski, ki potrebujejo pomoč za dostavo hrane, zdravil in ostalih nujnih potrebščin, pa nimajo svojcev ali znancev, je Občina Krško objavila posebno telefonsko številko, kamor lahko pokličejo za pomoč (041 730 192).

Zdravstveni dom Krško

Iz Zdravstvenega doma Krško pa javnost prosijo, naj ne naseda neresničnim objavam nekaterih posameznikov na družbenih omrežjih o okužbah zdravstvenih delavcev. S tem namreč širijo paniko in sprožajo val nepotrebnih telefonskih klicev na telefone, ki so namenjeni svetovanjem pacientom, opozarjajo.

V Brežicah storitve občanov na občini nudijo le še po telefonu ali elektronski pošti, izjemoma, kadar ne gre drugače, se lahko stranke po prehodni najavi zglasijo na občini.

Zdravstveni dom Brežice je v skladu z uredbo ministra za zdravje prekinil izvajanje vseh zobozdravstvenih storitev. V primeru potrebe po nujnih zobozdravstvenih storitvah se lahko občani obrnejo na nujne zobozdravstvene ambulante, Brežicam najbližja je v Zdravstvenem domu Novo mesto.

Za pomoč starejšim, ki v času epidemije potrebujejo pomoč, je občina vzpostavila posebno telefonsko številko – 051 20 10 10.

Občina Sevnica in Upravna enota Sevnica delujeta kot običajno, vendar zaradi varovanja zaposlenih omejujejo osebne stike. Vse občane zato prosijo, da za stik z zaposlenimi uporabljajo telefonsko in elektronsko komunikacijo.

Prostori Občine Kostanjevica na Krki so do nadaljnjega zaprti, zaposleni pa so dosegljivi po telefonu ali elektronski pošti. V nujnih primerih je možen obisk samo s predhodno najavo.

V Zdravstvenem domu Radeče so zaradi razglašene epidemije spremenili način dela. Vhod v zdravstveni dom je zaklenjen in nadzorovan, deluje pa samo akutna ambulanta.

M. P.