Kakšen je odziv na poskusno izvajanje javnega prevoza v Brežicah?

Tako so zaznamovali začetek poskusnega obratovanja mestnega avtobusnega prevoza.

V Brežicah od meseca septembra izvajajo poskusni javni prevoz, ki bo, če se bo izkazal kot potreben in upravičen, postal trajen. Prvi trije meseci so pokazali, da so odzivi krajanov dobri, tudi potnikov je precej, ugotavljajo pri Integralu Brebus Brežice, ki za občino pripravlja upravičenost uvedbe mestnega avtobusnega prometa.

Občina se je za poskusno uvedbo mestnega avtobusnega prometa odločila predvsem na pobudo starejših občanov, ki nimajo ali več ne zmorejo voziti avtomobilov, ter tistih, ki se vozijo na krajših razdaljah med mestom in nakupovalnim središčem ter Trnjem. Prvi mesec, v septembru je javni mestni avtobus vozil brezplačno, oktobra pa je postal plačljiv. Enkratna vozovnica stane 0,5 evra, mesečna vozovnica 10 evrov, otroci do 6. leta pa imajo brezplačen prevoz. Prvi mesec so na avtobusih beležili tudi po več kot 250 vstopov na dan, po uvedbi plačljivosti pa se je ta številka zmanjšala na polovico. Najbolj obremenjeno je bilo postajališče Zdravstveni dom, najmanj pa postajališče Občina.

Prvi meseci poskusnega obratovanja so po navedbah Integrala Brebus Brežice naleteli na pozitiven odziv med občani, izkazalo se je tudi, da so mestni avtobus začeli uporabljati pretežno šoloobvezni otroci. V podjetju ugotavljajo, da je uvedba javnega prevoza smiselna, pa tudi, da bi bilo traso zelene linije smiselno še bolj približati Domu upokojencev Brežice.

M. R.