Kako zakisanost telesa vpliva na zdravje in kaj jesti

(vir: pixabay.com)

Znanstveniki v zadnjem času ugotavljajo, da je kislo-bazično ravnovesje v telesu zelo pomembno za pravilno delovanje telesa, saj je povezano z nastankom in slabšanjem nekaterih bolezni. Kislo-bazično ravnovesje namreč zagotavlja zdravo okolje za delovanje celic. Kaj jesti in piti?

Celice za svoje delovanje potrebujejo nekoliko bolj bazično okolje. Če tega ni, imajo težave s sprejemanjem hrane in kisika. Najbolj pogost prvi znak kislo-bazičnega neravnovesja je stalna utrujenost. Poleg tega naj bi bilo po ugotovitvah znanstvenikov kislo-bazično neravnovesje eden glavnih krivcev za razvoj raka, saj se rakave celice v zakisanem telesu lažje in hitreje razmnožujejo.

Človeška kri naj bi bila rahlo bazična, in sicer naj bi bil njen pH med 7,35 in 7,45. Če je pH krvi pod 6,8 ali nad 7,8, celice ne morejo več delovati. Zato je treba jesti hrano, ki bo v telesu delovala bazično, piti pravo pijačo in se dovolj gibati.

Pri hrani, ki deluje bazično, ne gre za hrano, ki ni kislega okusa, pač pa za hrano, ki deluje bazično, ko jo naš organizem presnovi.

Bazična je na primer limona, zato je pravilo, da v vodo, ki jo pijemo, kapnemo limonin sok. Odpovejmo se gaziranim pijačam in alkoholu, razen kozarcu vina ob glavnem dnevnem obroku. Dobro je piti tudi jedilno sodo, vendar ta ne sme vsebovati aluminija. Najbolje, da sodo bikarbono kupimo v lekarni.

Najbolj priporočljiva je sveža, organsko pridelana surova zelenjava, ki na telo deluje najbolj bazično. To so šparglji, brokoli, brstični ohrovt, zelje, korenje, cvetača, zelena, kumare, jajčevci, česen, bučke, stročji fižol, vse vrste zelene listnate zelenjave, solate, radiči, kreša, ohrovt, okra, čebula, peteršilj, pastinak, sveži grah, redkvice vseh vrst, paprike vseh vrst, mlade čebulice in kalčki vseh vrst.

Kislo na telo deluje sladkor vseh vrst, prav tako enostavni ogljikovi hidrati (kruh, testenine), beli riž, koruza, krompir in mleko.

Na splošno velja, da na telo najbolj kislo deluje vsa predelana in vnaprej pripravljena hrana, od salam do konzerv, zato je treba predvsem jesti čim manj predelano in čim bolj svežo hrano, veliko piti, izjemnega pomena za dobro počutje pa so tudi vse vrste gibanja.

Vsekakor pa morate v vsakem primeru jesti čim bolj raznovrstno hrano, tudi tisto, ki na telo morda deluje kislo, le da z njo ne pretiravate.

G. M.