Kako so si v SD prilastili vilo, v kateri imajo danes sedež

Sedež SD v Ljubljani. Stavba, ki je nekoč pripadala judovski družini.

Stranka SD ima svoje prostore na Levstikovi ulici 15 v Ljubljani, kjer je dobila v last vilo v holokavstu ubitega Juda Feliksa Moskoviča. V stranki na dolgoletne očitke, da je bila vila ukradena, odgovarjajo, da so jo dobili povsem zakonito. Pa so jo res?

 

V SD namreč pravijo, da so vilo dobili kot zamenjavo za njihove prostore na Tomšičevi ulici v Ljubljani, v katerih danes domuje del parlamenta in jih je imela pred osamosvojitvijo v lasti Zveza komunistov Slovenije (ZKS), katere ponosni dediči so v SD. Slednje drži, a vrag tiči v podrobnostih. Prostori na Tomšičevi so bili namreč v lasti ZKS, hkrati pa dejansko v lasti države. ZKS je bila namreč edina dovoljena stranka v državi, financirana iz državnega denarja, kar pomeni, da so bili njeni prostori dejansko v lasti vseh državljanov. Tako bi morali za premoženje ZKS in tudi njene prostore na Tomšičevi ob osamosvojitvi izpeljati proces privatizacije, kar pa se ni zgodilo. SD je namesto tega v zameno za njih dobila vilo, kar pomeni, da smo ji vilo financirali vsi državljani. Za primer: druge stranke, nastale v času osamosvojitve in pozneje, te sreče niso imele in so si morale prostore kupiti ali najeti same.

Spisek nepremičnin, ki so jih za lastne potrebe zaplenili komunisti.

Portal Nova24.TV je sicer objavil zanimiv dokument, ki kaže, kako je partijska elita po drugi svetovni vojni nacionalizirala (beri ukradla) vse lepše vile v Ljubljani in jih nacionalizirala za svoje namene ali potrebe svojih članov.

A. M.