Kako si z naravnimi pripravki pomagamo premagati prehlad?

pexels

Prihajamo v obdobje prehladov, viroz in grip. Zato smo vam pripravili nekaj napotkov, kako premagati prehlad po naravni poti iz domače lekarne, saj konvencionalna zdravila proti prehladu, ki jih dobimo v lekarni le prekrijejo simptome prehlada. Seveda nam to v vse bolj natrpanih urnikih ustreza, vendar je prekrivanje velika napaka. Simptomi, kot so zamašen nos, vročina in boleče grlo, se namreč pojavijo z razlogom, saj se na ta način telo bojuje z virusom. Pripravili smo vam nekaj predlogov kako odpraviti se spopasti s simptomi. .

Ameriški slamnik – Echinacea purpurea

Ameriški slamnik je eden izmed najbolj znanih in dostopnih zelišč za naraven način boja proti prehladu. Raziskavi ameriškega nacionalnega centra za komplementarno in alternativno medicino sta odkrili, da ameriški slamnik v obliki soka ali kot nerafinirana kombinacija koreninic in zelišča, nima terapevtskega učinka. Po drugi strani pa priporočajo mešanico 15 – 20 kapljic tinkture in tople vode od štiri do pet krat na dan.

Vitamin C

Vitamin C je verjetno najbolj raziskan alternativni pomočnik proti prehladu, ki ga pozna skoraj vsak. Pri večini ljudi zmanjša moč simptomov ali trajanje prehlada. Simptomov gripe in prehlada pa vseeno ne more preprečiti. Priporočena dnevna količina za ženske je 75 mg, za moške 90 mg.

Cink

Raziskava iz leta 1996 je odkrila, da cink zmanjša in skrajša simptome prehlada (iz 7,6 na 4,4 dni).

Pripravek: ingver, limona, med

Sama v času prehlada najraje posežem po domačem pripravku.  Naredim ga tako, da ingver olupim in na drobno naribam v manjši kozarček za vlaganje, zalijem z limoninim sokom in zmešam z medom. Pazimo, da mešamo z leseno žlico sli kuhalnico saj bomo z železno uničili vitamin C in med bo oksidiral. Naredili bomo več škode kot koristi. Sestavine obvezno dajmo v stekleni kozarec. Pustim stati vsaj 12 ur, priporočljivo je 24 ur. Jaz ga uživam po žličko na dan, lahko pa ga zmešate v ohlajen čaj in ga pijete po požirkih.

Česnov sirup – prosti prehladu in gripi

Pokuhajte enak delež vode in sladkorja, da dobite sladkorni sirup. Ko je dovolj gost, prenehate s kuhanjem. Ko se sirup nekoliko ohladi, mu dodajte drobno sesekljan česen. Tega mora biti za polovico manj, kot je sirupa. Vse skupaj dobro premešajte in nadevajte v steklen kozarec. Hranite na temnem in hladnem. Jejte po eno do dve žlički trikrat na dan. Raztopite v ustih.

Karamelno mleko

Zelo dobro domače zdravilo proti prehladu oz. bolečemu grlu in vneti žrelnici. Naredimo ga zelo enostavno. Malce večjo količino sladkorja najprej popražimo na ognju, ko dobi karamelno barvo, pa čezenj zlijemo mleko. Nekaj časa še kuhamo, da je mleko vroče in izgubi svojo belo barvo, ki jo nadomesti rjavkasta. Vroče mleko previdno in počasi spijemo.

Pri prehladu so zelo dobrodošli čaji, ki vsebujejo; timijan, žajbelj, lipo, bezeg, slez. Še najboljše je, da so zelišča nabrana in naravno posušena. Veliko bolj zdravilna so, kot čaji iz filter vrečke.

Poskrbite tudi za dodatno okrepitev. Imunski sistem potrebuje dodatno okrepitev, zato mu pomagajte z živili (boljše je, če jih v telo vnesete s hrano in ne z dodatki), ki so bogata s kalcijem, vitaminom C, železom, cinkom.

Vsekakor se počitku ne da izogniti. Telo v tem času bolj kot karkoli drugega potrebuje dober počitek. Če zbolite, ostanite doma in se posvetite počitku. Telo energijo potrebuje za imunski sistem, ki se bojuje z virusom.

Tukaj je le nekaj nasvetov. Obstaja še veliko naravnih “trikov”, ki so ravno tako odlični za boj proti prehladu. S čim si pa vi pomagate?

N. N.