Kako se najučinkoviteje zavarovati pred koronavirusom?

Čeprav v Sloveniji še nismo zabeležili nobene okužbe z novim koronavirusom, v zdravniški stroki velja prepričanje, da je le še vprašanje časa, kdaj se bo pojavil prvi primer. Dejstvo namreč je, da se število okuženih z virusom v sosednjih državah povečuje, zato je težko verjeti, da bi lahko Slovenija ostala nekakšen osamljen otok, kjer okužbe ne bo.

Ta najverjetneje že je, le še potrdili je nismo.

In kako se najlažje zaščititi pred omenjenim virusom? Za zdaj so strokovnjaki ugotovili, da se virus širi predvsem kapljično, kar pomeni, da se lahko z njim okužimo, če stojimo preblizu obolele osebe (manj kot meter in pol), npr. ko ta kiha ali govori. Prav tako lahko pride do okužbe, če večje kapljice iz ust obolele osebe padejo na določeno površino, nato pa jih mi z roko prenesemo v svoja usta. Zato velja nasvet, da se vsaj na javnih mestih ne dotikamo oči, nosu ali ust. Priporočljivo je tudi stati na določeni distanci od ostalih oseb ter se z njimi ne rokovati.

Še boljši, in trenutno najbolj učinkovit nasvet, da se ne okužite, je, da se izogibate javnim mestom, kot so na primer javni avtobusi, predavalnice, restavracije in podobno. Priporočljivo se je izogibati tudi večjim množicam ljudi, npr. na zborovanjih in podobno, saj so tam medsebojni stiki še manj nadzorovani, kot sicer.

Če pa se javnim mestom res ne morete izogniti, je poleg tega, da se ne dotikate oči, nosa in ust, priporočljivo, da si potem, ko javni prostor zapustite, temeljito umijete ali razkužite roke (z razkužilom, ki vsebuje vsaj 60 odstotkov alkohola). Poleg tesnejšim stikom z obolelimi osebami se izogibajte tudi pretesnim stikom z osebami, ki sicer delujejo zdravo, a jih ne poznate. Težava namreč je, da po zdajšnjih dognanjih zdravnikov virus prenašajo tudi osebe, ki še ne kažejo vidnih zunanjih znakov bolezni, kar pomeni, da nikoli z gotovostjo ne morete vedeti, ali je neka oseba okužena ali ne.

Tudi zato so nekatere šole v Sloveniji začasno odpovedale vse dodatne nepotrebne dejavnosti, kot so ekskurzije, maturantski ples in podobno. Na fakulteti za farmacijo denimo naslednja dva tedna ne bo predavanj, večina bolnišnic, med njimi tudi brežiška, pa je povsem prepovedala obiske.

M. P.