Kako bi izgledal NEK, če bi bil zapuščen 40 let?

Nuklearna elektrarna Bataan na Filipinih

Včeraj je eden od uporabnikov družbenega omrežja Twitter objavil zanimivo fotografijo nedelujoče nuklearne elektrarne v kraju Bataan na Filipinih. Kot so sporočili iz digitalne platforme JedrskaSI, gre za sestrsko elektrarno, ki ni bila nikoli zagnana. Ob tem so postregli še z zanimivo fotografijo krške nuklearke z enake perspektive.

Vir: JedrskaSI

Letos je časnik Večer poročal, da Filipinci zaradi posledic energetske krize po 40 letih razmišljajo o zagonu jedrske elektrarne Bataan, ki je bila zgrajena v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Lanske javnomnenjske raziskave so pokazale, da je 59 odstotkov Filipincev naklonjenih gradnji nove jedrske elektrarne, kar 79 odstotkov pa jih podpira zagon jedrske elektrarne Bataan. Danes 60 odstotkov elektrike v državi proizvedejo s premogovnimi termoelektrarnami.

Kontrolna soba v NEK
Kontrolna soba v nuklearni Bataan

Projekt 620-megavatne nuklearke je začel nastajati v času vladavine diktatorja Ferdinanda Marcosa kot odgovor na takratno naftno krizo, a so ga zaradi varnostnih pomislekov in obtožb o korupciji dokončno opustili po koncu Marcosove vladavine leta 1986. V nedelujoči elektrarni je ves ta čas ostala peščica zaposlenih, ki je skrbela za njeno vzdrževanje in vodene oglede objekta, a iz slike je razvidno, da bi bila potrebna konkretne obnove, ki bi po najbolj optimističnih ocenah stala vsaj milijardo evrov.

Spletno uredništvo