Kaj vse že lahko počnemo na vrtu?

(vir: pixabay.com)

Marec je prvi spomladanski mesec. Čeprav se koledarska pomlad začne šele v drugi polovici meseca, je v južnejših in soncu izpostavljenih predelih naše dežele že v polnem razmahu, posebej letos, ko temperature ponekod dosegajo že 20 stopinj Celzija. Slednje pa je kot nalašč, da se lotimo prvih letošnjih opravil na vrtu.

Tam, kjer smo imeli lani posejano zelenjavo, pospravimo ostanke morebitne zimske zelenjave. Grede prerahljamo in pognojimo s kompostom ali dobro uležanim hlevskim gnojem. Prekrijemo jih s folijo ali zastirko in počakamo teden dni, da se zemlja ogreje, nato lahko sejemo zgodnjo zelenjavo. Če folijo ali zastirke nimate, enostavno počakamo toliko, da se zemlja primerno ogreje in potem sadimo. Za večino letne zelenjave bo treba sicer s sajenjem počakati na čas po ledenih možeh, ki godujejo sredi maja. Do takrat namreč po ljudskem izročilu še obstaja možnost slane oziroma pozebe.

V sadnem vrtu ob primernem vremenu, če zemlja ni več zmrznjena, že lahko sadimo drevje ter obrezujemo že obstoječe drevje. Če imate morda posajen kivi, je zdaj zadnji čas, da obrežete tudi tega, sicer pa naj bi to naredili že januarja ali februarja. Jagodam zrahljamo zemljo in jih pognojimo s kompostom ali posebnim gnojilom za jagode. S posebnim gnojilom za borovnice pognojimo tudi te. Lahko jim tudi obnovimo zastirko, denimo z borovim lubjem ali smrekovimi iglicami iz gozda.

Če na novo sadimo travo, jo lahko posejemo že zdaj, pognala bo tako ali tako takrat, ko bodo primerne temperature oziroma bo padlo nekaj dežja. Ob sajenju nove trave zemljo tudi pognojimo. Pazimo le, da po sajenju zemljo premešamo oziroma pregrabimo, da seme prekrije zemlja.

M. A.