Kaj se je v resnici 26. in 27. aprila dogajalo v Vidmarjevi vili

Trenutni napis na Vidmarjevi vili označuje nekaj, kar se ni zgodilo.

V zadnjih dneh so se na družbenih omrežjih razvnele razprave o tem, kaj se je 26. in 27. aprila 1991, ko naj bi bila v Vidmarjevi vili v Rožni dolini v Ljubljani ustanovljena Osvobodila fronta, dejansko dogajalo v omenjeni vili. Ker so informacije o tem različne, poglejmo zgodovinska dejstva.

 

V hiši književnika Josipa Vidmarja v Rožni dolini v Ljubljani so se 26. aprila sestali predstavniki Komunistične partije Slovenije (KPS) Boris Kidrič, Boris Ziherl in Aleš Bebler, krščanski socialist Tone Fajfar, sokol Josip Rus ter kulturniki Ferdo Kozak, Franc Šturm in Josip Vidmar.

Prvotno ime ob ustanovitvi je bilo Protiimperialistična fronta. Takrat so imeli namreč ruski komunisti, ki so jim sledili tudi jugoslovanski in slovenski komunisti, dogovor z nacistično Nemčijo o nenapadanju, zato so komunisti kot sovražnika enako kot nacisti videli zahodne imperialiste, to je Veliko Britanijo, Francijo, ZDA in druge države. Odnos komunistov do nacistov se je spremenil šele 22. junija 1941, ko je Nemčija prekršila dogovor o medsebojnem sodelovanju in napadla Sovjetsko zvezo, kot zibelko takratnega svetovnega komunizma.

27. aprila torej ni bila ustanovljena Osvobodilna fronta. Ustanovljena je bila Protiimperialistična fronta in še to en dan prej. 27. aprila se zgodovinsko gledano v Vidmarjevi vili ni dogajalo nič. Vsa omenjena dejstva priznavajo tudi levo usmerjeno zgodovinarji, so pa bila skozi zgodovino zamolčana, saj so želeli jugoslovanski in slovenski komunisti prikriti svoje prvotno sodelovanje z nacisti.

A. M.