Kaj k… imaš z Joškarjem?” – je to primerna literatura za 7. razred?

Agencija za knjigo je letos v okviru projekta Rastemo s knjigo večjemu delu slovenskih sedmošolcev v branje v 22.600 izvodih razdelila knjigo Elvis Škorc, genialni štor. Vse lepo in prav, bi lahko rekli, če ne bi knjiga vsebovala vrsto vulgarizmov, eksplicitne seksualne retorike ter celo navodilo, kako omamiti mamo.

Na prvi pogled je zgodba v knjigi, ki govori o težavnem odraščanju osmošolca Elvisa, humorna in simpatična, a se je avtorica na trenutke spustila precej pod mejo dobrega okusa.

V knjigi lahko tako med drugim beremo številne sporne stavke in odlomke, kot so: “Kaj, kurac, pa imaš ti z Joškarjem?”; “Si lahko misliš, da edini v razredu še nisem seksal? Nekateri se mečejo ven, da seksajo že od petega razreda. Tudi cigaretnega dima ne znam pravilno potegniti v pljuča in nisem še poskusil trave. Poleg tega sem si doslej ogledal samo dva porniča”; “Res ima hude joške. Včasih se vidi skozi modrček. Zakuham, postanem lepljiv in matast in trd. In po novem tam spodaj otrdim že, če si njene joške samo zamišljam.”

Knjiga vsebuje tudi nenavadne nasvete, kot je na primer ta, da s pomočjo cigaret shujšaš, če le pokadiš vsaj šteko na dan, ali nasvet, kako z uspavalnimi tabletami uspavati mamo, če želiš pobegniti od doma.

Zanimivo ob tem je, da je projekt Rastem s knjigo po navedbah Agencije za knjigo nacionalni projekt za spodbujanje bralne kulture, s katerim želijo osnovnošolce in srednješolce motivirati za branje mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev ter jih spodbuditi k obiskovanju splošnih knjižnic. Ob tem se mnogi starši, pa tudi učitelji in ravnatelji, sprašujejo, kaj ima takšna knjiga opraviti s kulturo ali spodbujanjem branja. Zato tudi ne preseneča, da so se nekatere šole odločile, da knjige ne bodo obravnavale, druge (tiste, ki so se že prej pozanimale, kakšna knjiga bo ponujena v okviru projekta) pa k slednjemu sploh niso pristopile.

Agencija za knjigo je povezana z ministrstvom za šolstvo, ki ga vodi Jernej Pikalo (SD), avtorici Janji Vidmar in zasebni Miš založbi (podjetju iz Doba pri Domžalah, ustanovljenemu leta 2017, v lasti družine Miš), ki je to knjigo izdala, pa je z nakupom 22.600 izvodov na naš račun omogočila lep zaslužek. In to ne prvič.

M. P.