Kaj bodo geometri v Posavju počeli do konca septembra?

Fotografija je simbolična.

Geodetska uprava RS je spomladi začela projekt izboljšave natančnosti katastrskega načrta, ki bo do konca septembra potekal tudi v Posavju. Tako bodo do takrat izvajali izmere tudi na območjih geodetskih pisarn Sevnica, Krško, Brežice, Trbovlje in Litija.

V okviru projekta eProstor, ki je podprt z evropskim denarjem, obstoječe podatke pregledujejo na terenu in opravljajo terensko izmero, omenjene meritve pa bodo podlaga za izboljšavo pozicijske natančnosti katastrskega načrta. Izvajajo jih različna geodetska podjetja.

Izmere bodo jeseni nadaljevali na območjih Slovenj Gradca, Mozirja, Velenja, Slovenskih Konjic in Slovenske Bistrice, prihodnje leto pa na območjih Gornje Radgone, Ljutomera, Šmarja pri Jelšah, Šentjurja pri Celju, Celja, Žalca, Logatca, Grosupljega, Ljubljane, Domžal, Ptuja in Maribora. Leta 2020 jih čakajo še izmere na območjih Radovljice, Kranja, Škofje Loke, Tolmina, Idrije, Ajdovščine, Nove Gorice, Sežane, Postojne in Kopra.

Z navedenimi terenskimi postopki ne posegajo v lastninske pravice lastnikov. Prav tako z omenjeno metodo ne odmerjajo objektov, ki še niso evidentirani v zemljiškem katastru, na primer stavb in novih ali rekonstruiranih cest.

Podatkov zemljiškega katastra, ki so bili v evidenco vpisani na podlagi postopkov na zahtevo lastnikov zemljišč, na primer v postopkih ureditve meja in parcelacij, v okviru projekta izboljšave pozicijske natančnosti katastrskega načrta ne spreminjajo, še navajajo v geodetski upravi.

M. A.