Jutri v Ljubljani vseslovenski protest upokojencev in drugih

Protestni shod na Prešernovem trgu v Ljubljani; 10. oktober 2019.

Za jutri popoldne ob 15. uri je na Trgu republike v Ljubljani napovedan vseslovenski protest upokojencev in drugih, ki ga organizira civilna iniciativa Glas upokojencev Slovenije. V času čedalje večje draginje bodo zahtevali višje pokojnine in stem bolj dostojno življenje upokojencev. Napovedan je prihod več avtobusov protestnikov.

 

Ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije, ki ji vodi nekdanji tržiški župan Pavle Rupar, meni, da življenje upokojencev, zlasti tistih z nižjimi pokojninami, postaja zaradi vedno hujše draginje in vedno slabše dostopnosti do zdravstvenih storitev čedalje težje. Glede na to so pripravili več zahtev, med njimi za višje pokojnine, o katerih se želijo pogajati z vlado.

Zahtevajo, da se pokojnine, ki so nižje od 1000 evrov, takoj povečajo za 20 odstotkov, pokojnine v višini od 1000 do 1500 evrov pa naj se zvišajo za 15 odstotkov. Najnižja mesečna pokojnina naj bo 750 evrov, z inflacijo pa naj se usklajuje najmanj na dva meseca. Povprečna neto pokojnina naj bo vedno 75 odstotkov povprečne plače v Sloveniji, menijo.

Nadalje pričakujejo, da se odmerni odstotek za izračun pokojninske osnove, ki od 1. januarja letos za 40 let pokojninske dobe za oba spola znaša 63,5 odstotka in pri čemer se upoštevajo osnove iz katerih koli zaporednih 24 let zavarovanja, zviša na 68 odstotkov, pri čemer naj se upošteva povprečna plača 20 let.

V ustavo naj se kot pravica upokojencev vpišeta 13. pokojnina in pravica do letnega dodatka v višini ene upokojenčeve pokojnine.

Ob tem opozarjajo, da pri tem ne gre za zahteve, ki se tičejo samo upokojencev, ampak vseh, saj bodo tudi tisti, ki so danes zaposleni, prej ali slej upokojenci. Tako k protestu vabijo tudi vse ostale.

Kot je na Facebooku zapisal Rupar, za vse, ki želijo priti v Ljubljano, organizirajo brezplačne avtobuse, svoje kompozicije bodo okrepili tudi vladi.

A. M.