Jutri v Ljubljani protest zaradi ukinitve muzeja slovenske osamosvojitve

Fotografija je simbolična. (Protestni shod z dne 10. oktober 2019.)

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) jutri, ob 17. uri, na Trgu republike v Ljubljani pripravlja protestno zborovanje zaradi ukinitve muzeja slovenske osamosvojitve. Shodu se pridružuje tudi Slovenska demokratska stranka.

Kot so zapisali, bodo na shodu z naslovom Za Slovenijo in resnico, protestirali proti rušenju temeljev slovenske enotnosti in državnosti.

“Ena je Slovenija in ena je njena osamosvojitev. Protestirali bomo proti politiki, ki osamosvojitev degradira v sredstvo političnih delitev. Protestirali bomo proti ukinitvi samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve, ki tako ustanovo zasluži kot temeljno točko krepitve naše državotvorne, domoljubne in demokratične zavesti,” so v vabilu na protest zapisali v VSO.

Kot so zapisali, pozdravljajo interpelacijo o delu in odgovornosti vlade, ki jo je v državni zbor vložila SDS in o kateri bodo poslanci ter poslanke odločal jutri, prav tako pozdravljajo priporočila NSi za krepitev vrednot slovenske osamosvojitve. Vse z namenom širše argumentirane razprave o pomenu osamosvojitve kot vrednostnem središču vseh Slovencev, so zapisali. Prepričani so, da je ta na podlagi plebiscitarne volje kljub političnim delitvam prvič v zgodovini povezala slovenski narod v samostojni in demokratični državi ter pomeni uresničitev njegovega največjega političnega cilja.

Menijo, da “vladna nerazumna in nedialoška ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve uveljavlja odnos do osamosvojitve, ki ni v skladu z njenimi vrednotami in našo družbo dodatno deli” ter dodajajo, da to stanje zahteva ponoven premislek o pomenu slovenske osamosvojitve.

A. M.