Jutri v Ljubljani nov vseslovenski shod upokojencev

Na prvem protestu se je zbralo skoraj 30.000 ljudi, na drugem še nekoliko več.

Jutri, ob 15. uri, je na Trgu republike v Ljubljani napovedan nov shod upokojencev. Tokrat naj bi se jim pridružili tudi kmetje, pri čemer naj bi se nekateri izmed njih v Ljubljano odpravili tudi s traktorji. Pričakujejo vsaj toliko ljudi, kot na shodu pred mesecem dni.

 

Takrat se je v Ljubljani, prav tako na Trgu republike, zbralo nekaj manj kot 30.000 ljudi. Zahtevali so takojšnje, 20-odstotno zvišanje pokojnin, ki so nižje od 1000 evrov, in 15-odstotno zvišanje pokojnin, visokih od 1000 do 1500 evrov. Najnižja mesečna pokojnina naj bo 750 evrov, z inflacijo pa naj se usklajuje najmanj na dva meseca. Povprečna neto pokojnina naj bo vedno 75 odstotkov povprečne plače v Sloveniji.

V ustavo naj se kot pravica upokojencev vpišeta 13. pokojnina in pravica do letnega dodatka v višini ene upokojenčeve pokojnine, zahtevajo.

Organizatorji, Ljudska iniciativa Glas upokojencev, po prvem protestu niso bili zadovoljni z odzivom vlade, saj ta njihove pozive ignorira, zato napovedujejo nove, še večje proteste, dokler jih vlada ne bo slišala. Na jutrišnjega so povabili tudi kmete.

Prvoladni mediji, predvsem POP TV, skušajo pobudnika protestov Pavla Ruparja v zadnjih dneh diskreditirati z navedbami, da gre za človeka iz SDS, kar pa ne drži. Rupar je namreč iz SDS izstopil že pred 10 leti, leta 2018 pa je nato postal član SLS. Danes pravi, da z njim ne stoji nobena politika, pač pa izključno interes, da na področju pokojnin nekaj premaknejo.

A. M.